Kauwspeelgoed geven aan de hond om aan de kauwbehoefte voldoen is aan te raden, maar waar dien je op te letten? We delen onze ervaringen.
Onderhoud van het gebit, stressverlagende functie en voldoen aan de kauwbehoefte: er zijn verschillende redenen op je hond kauwspeelgoed te geven. Genoeg kauwmateriaal aanbieden is zeker aan te raden als je wilt dat je meubilair en schoeisel heel blijft. Maar wat moet je nou geven? Veel speeltjes en snack kunnen namelijk schade toebrengen aan je hond. We vertellen je waar je op kunt letten bij het aanschaffen van kauwspeelgoed en kauwsnacks.
Extreme kauwbehoefte van meneertje D.
Het idee voor dit artikel is eigenlijk ontstaan vanuit mijn eigen behoefte, of laat ik zeggen, de behoefte van mijn hond. Mijn hond van 7 maanden heeft ontzettende kauwbehoefte en ik wil hem graag iets geven om hierin te voldoen. Alleen heeft meneer zo’n ontzettende kaakkracht en doorzettingsvermogen, dat die combinatie ervoor zorgt dat elke speeltje en snack geschredderd wordt door zijn almachtige tanden en kiezen. In onze Instagramstories toonde ik het kauwspeelgoed dat ik voor de hond had gekocht – tot grote hilariteit van iedereen over de dubieuze vormen en evenzo dubieuze namen die sommige speeltjes hebben – die het niet hadden overleefd, en dus stelde ik de vraag wat jullie je hond geven om aan de kauwbehoefte te voldoen. Ik kreeg veel reacties binnen, superleuk! De tips zal ik hieronder delen, met daarbij ook mijn eigen gedachtes verwoord.
Kauwspeelgoed en kauwsnacks voor de hond
Je hebt natuurlijk kauwspeelspoed en kauwsnacks voor de hond, en hoewel ik van beide categorieën tips binnenkreeg, gingen de meeste voorbeelden over kauwsnacks. Nu zijn kauwsnacks absoluut aan te raden voor de hond en ik geef ze zelf ook, maar wel met mate. Te veel kauwsnacks kunnen namelijk zorgen voor verstopping of dunnere ontlasting van de hond (lees: diarree). Omdat mijn hond zo’n ontzettend kauwbehoefte heeft, zou ik hem elke dag wel 10 kauwsnacks kunnen geven, en dat is echt te veel van het goede. Daarom mijn zoektocht naar duurzaam kauwspeelgoed, waar de hond langer plezier van zou moeten kunnen hebben.
Kauwspeelgoed
Kunstmatige kauwbotten
Er is kauwspeelgoed te koop dat eruitziet als een kauwbot. Bekende merken zijn Tasty Bone en Nylabone, en de naam zegt het al: ze zijn van stevig (nylon)materiaal en sommige hebben zelfs smaakjes als kip, cheeseburger en ik geloof dat ik zelfs appeltaart voorbij heb zien komen (?). De productmakers adverteren deze producten voor de harde bijters en krachtige kaken. Als de hond op dit speelgoed kauwt, kunnen er kleine stukjes loskomen, maar de fabrikanten geven aan dat geheel veilig is en niet schadelijk is voor het lichaam van de hond. Nu ben ik zelf huiverig voor speelgoed – zelfs niet giftig – dat afbrokkelt, maar dat daargelaten vindt ik deze producten te hard voor de hond om langdurig op te kauwen. Ik heb een nylonbotje aan mijn pup gegeven voordat hij aan het wisselen was (dus tot 4 maanden) en deze was van iets zachter materiaal en daardoor prima. Deze werd al snel te klein voor de bek van mijn hond (stikkingsgevaar) en dus kocht ik een groter exemplaar, maar deze zijn echt van knoerthard plastic. Te hard kauwmateriaal kan de tanden ernstig afslijten of de hond kan er zelfs een tand op breken, en dat wil ik graag voorkomen. Daarom heb ik deze toch achterwege gelaten.
Vulbaar kauwspeelgoed
Er is ook kauwspeelgoed wat je kunt vullen met snacks. Bekende merken zijn onder andere Kong, K9-Connectables, Zogoflex, Beeztees en WestPaws. Uiteraard hebben veel dierenwinkels en -speciaalzaken hun eigen assortiment. Ze komen in allerlei vormen en maten en ook de stevigheid in materiaal verschilt. Vul de speeltjes met de favoriete snack van je hond, en de hond is wel even bezig met dit eruit te krijgen. Het is een leuke manier om de hond uit te dagen, want hij ligt, kauwt, bijt en speelt aan het speeltje. De Kong is bij ons echt favoriet in het hondenhuishouden, en dit is het enige speeltje wat Diego (nog niet) kapot heeft gebeten.
Kauwspeelgoed in de vorm van frisbee, bal of ehh…
Bovengenoemde merken hebben ook vaak kauwspeelgoed in hun assortiment dat niet de functie heeft om te vullen met voer, maar echt alleen als kauwspeelgoed voor de hond. Sommige bevatten een piepertje, andere weer niet. Ook ik heb voor Diego 3 prachtige exemplaren gekocht. De linkblauwe is een kauwspeeltje in de vorm van een bot. Diego ging er lekker mee aan de slag, maar al vrij snel vlogen de losse stukjes plastic door de lucht. De rechterblauwe is opgesmukt met allerlei ribbels, uitsteeksels en een piepertje. Pluspunt dat Diego deze echt megaleuk vindt en er naar hartenlust op wil kauwen. Minpunt: binnen 10 minuten zaten de eerste scheuren er al in. De zwarte – en hier moest ik toch even aan de winkelmedewerker vragen of dit wel echt een hondenspeelgoedassortiment was – zag er veelbelovend uit en de naam (de Gladiator) gaf hoop, maar ook hier vlogen kleine stukjes plastic er al snel vanaf. Voor sommige honden zal dit zeker goed speelgoed zijn en even ter vergelijking: de hond van mijn ouders heeft een kauwspeeltje zoals links op de foto in feloranje en doet daar al flink wat maanden mee. Maar helaas zijn ze niet bestand tegen de kaakkracht van mijn hond.
Kauwsnacks
Hertengewei, olijfhout en boomwortel
Jullie kwamen massaal met de tips voor hertengewei, en we weten hoe populair dit is. Ook werd olijfhout als kauwhout genoemd en nog vrij onbekend bij velen Anco root, een boomwortel als kluif. Wat deze 3 kauwvoorwerpen gemeen hebben en wat jullie ook aangaven waarom jullie er zo positief over zijn, is dat ze door de hond moeilijk kapot te krijgen zijn, splinteren niet en de hond kan er daardoor lekker lang mee doen. Maar net als bij de kunstmatige kauwbotten is het raadzaam voorzichtig te zijn met hertengewei, olijfhout en boomwortel, want het is namelijk zó hard dat de kiezen van je hond snel kunnen slijten of zelfs breken. Rondstruinen bij ervaringen op het internet leert dat veterinaire kaakchirurgen adviseren dit niet (veel) te geven, omdat ze te vaak gespleten/gebroken tanden en kiezen voorbij zien komen. En sommige honden hebben zulke kaakkracht, dat ook hier de stukken ervanaf kunnen vliegen.
Varkens-, buffel- en konijnenoren
Ook de hondensnacks als varkensoor en buffeloor kwamen voorbij. Je hebt ook konijnenoren…ja…met vacht. Deze snacks geven wij ook zeker (met mate) aan de honden. Iemand van jullie vertelde me dat haar pup 5 dagen zoet is met een buffeloor en dat vind ik bewonderenswaardig! Dit is ook echt weer in perspectief plaatsen: een buffeloor voor een jonge pup is een 3-gangendiner, terwijl het voor mijn hond – zeker met zijn kaakkracht – valt onder de categorie hap-slik-weg 😉. Zo zie je dus maar weer dat het echt per hond verschilt, in grootte, leeftijd en kaakkracht van je hond hoelang ze hiermee doen. Ook deze snacks zijn leuk en lekker voor de hond, maar let vooral op het laatste stuk of losgelaten stukken, waarin de hond gulzig dit in een keer door te slikken, waardoor het klem kan komen te zitten in de slokdarm of spijsverteringskanaal. De beste tip is om geen te kleine harde snacks te geven, maar zo groot dat de hond het niet in een keer door kan slikken. Dus ook bij het geven van deze snacks, zelf in de buurt blijven om stikgevaar te voorkomen.
Kippenpoten, bullenpees en gedroogde huid
Kippenpoten, bullenpees en rawhide – gedroogde dierenhuid – vallen onder dezelfde categorie als de oren. Waarom ik het in een aparte categorie plaats is met name vanwege de verandering in naam. Bullenpees is namelijk niets anders de gedroogde penis van een stier (bul = stier). Dat klinkt onsmakelijk en dus hebben ze er een ander naampje aan gegeven. Hoe onsmakelijk het misschien voor ons ook lijkt, honden zijn er dol op. Ook deze zijn er voor pups tot volwassen honden en ook hierbij geldt: let op stikkingsgevaar. Hetzelfde geldt voor gedroogde huid, herkenbaar aan kauwsnacks in diverse leuke vormpjes zoals een schoentje. Als de hond er veel op kauwt, wordt het week en plakkerig, en kan het aan het gehemelte blijven plakken. Ook hierbij dus waakzaam blijven.
Mergpijp en hoeven
De runderhoeven en mergpijpen zijn door jullie niet genoemd, maar wil ik ook even noemen. Veel honden vinden hoeven erg lekker om op te kauwen, maar kunnen ook scherpe randen hebben, waardoor de bek of slokdarm van je hond beschadigd kan raken. En ook hier geldt: dat laatste stukje kan door de hond in zijn geheel doorgeslikt worden. De mergpijp is eveneens een hard voorwerp. Bij de ronde vorm komt ook nog het gevaar dat de (onder)kaak van de hond erin vast kan komen te zitten en door de paniek die dan bij de hond onstaat, ligt stikkingsgevaar ook op de loer. Sommige mensen koken de mergpijp onder het mom dat het dan zachter wordt en makkelijker kapot te bijten is door de hond, maar ook gekookt is de mergpijp nog knoerthard. Blijf dus alert als je dit aan je hond geeft.
Geef je kauwspeelgoed aan je hond? Blijf in de buurt
Of je hond nu veel of weinig kauwbehoefte heeft, en weinig of extreme kaakkracht: elke hond is gebaat bij een leuk kauwspeeltje of lekker kauwsnack. Gelukkig is de keuze tegenwoordig reuze en kun je goed naar de (kauw)behoefte van je eigen hond kijken om daar het kauwspeelgoed en de snacks op aan te passen. Dat doen wij ook bij al onze gezinshonden: de een kan jaren doen met een kauwspeeltje (Felix), terwijl de ander het binnen een dag kapot heeft gemaakt (Diego). Dus pas het aan naar gelang je eigen hond(en), maar blijf alert, want alle speeltjes en snacks kunnen naast plezier ook voor nare verrassingen zorgen: de kaak van de hond kan klem komen te zitten, een hond kan zich per ongeluk verslikken door gulzigheid, losgeraakte scherpe delen of splinters kunnen de maag of darm perforeren en veel snacks kunnen leiden tot verstopping of diarree. Zoals we altijd op onze hondentrainingen zeggen: hoe sterk een speeltje of snack ook is, alles kan kapot! Dat heeft Diego maar weer bewezen. We raden dan ook aan om het meeste speelgoed en de stevige snacks waar je hond langdurig op zal kauwen, alleen onder toezicht te geven.
Enne, mocht die gouden tip voor (bijna) onbreekbaar kauwspeelgoed nog komen, dan houden Diego en ik ons aanbevolen! 😉 Zet vooral je bevindingen onder dit artikel in de comments!
Pepper onze Drent van nu 17 mnd kreeg ook echt alles kapot soms lag iets nieuws binnen 5 min in de vuilnisbak. Alleen het speelgoed van west paw overleefd tot nu toe echt alles echt een aanrader dus
Zo herkenbaar dat alles binnen een tel alweer de prullenbak in kan, zo jammer! Wat een goede tip over West Paw, daar heb ik zelf nog geen ervaring mee, maar ik ga dat zeker een kans geven! Kijken hoe alles-kan-kapot-Diego daarmee omgaat ;). Dankjewel voor het delen Ilse 😀