Je hond registreren is net zo belangrijk als het (verplichte) chippen. Waarom en hoe je dat kunt doen, leggen we uit.
In Nederland is het verplicht je hond te laten chippen. Dit is niet alleen om hondenleed te voorkomen (denk aan vervalste papieren om een zieke hond of slecht gefokte pup te kunnen verkopen), maar ook om bij het vermist raken van je hond deze weer bij je terug te kunnen bezorgen. Wat veel eigenaren echter niet weten, is dat alleen het chippen van de hond niet voldoende is! Want als je hond vermist raakt, heeft de vinder niets aan een chip waarop de gegevens van jou als eigenaar ontbreken! Belangrijk dus om je naast het verplichte chippen ook je hond te registreren. Hoe je de chip van je hond kan registreren of de al aanwezige registratie kan controleren, behandelen we in dit blogartikel.
Je hond chippen staat los van registreren
Het is een heerlijk moment om je nieuwe hond op te gaan halen bij de fokker of het dierenasiel. Je krijgt een paspoort mee, de hond is gechipt, de gegevens kloppen en dus is het moment daar: de hond is van jou! Veel hondeneigenaren denken dat de aanwezigheid van de chip bij de hond voldoende is voor eventueel zoekraken van de hond en vergeten de hond te registreren. Terwijl registratie juist belangrijk is om een zoekgeraakte hond weer bij de eigenaar te krijgen! Omdat het chippen in Nederland voor honden verplicht is, worden zoekgeraakte honden of zwerfhonden wel gevonden met chip, maar vaak zijn ze niet geregistreerd en is het alsnog onmogelijk om de hond bij de eigenaar terug te krijgen! Chippen staat dus los van registratie. We leggen het verschil nog wat beter uit.
Het chippen van de hond
De chip (transponder) is een buisje van ongeveer 10 millimeter en bevat een microchip waarop het unieke registratienummer van jouw hond staat. Deze identificatiechip heeft een uniek 15-cijferig nummer en beginnen altijd met een landcode. De landcode van Nederland is 528. Honden die geboren worden in Nederland moeten dus een chip bevatten met deze landcode. Heb je een hond uit het buitenland of is de herkomst onbekend? Via dit overzicht van chip-landcodes kun je checken waar je hond vandaan komt.
De unieke chip voor je hond wordt geplaatst tussen de schouderbladen of aan een halszijde. Wordt een chiplezer in de buurt van de chip gehouden, dan wordt het registratienummer op de chip afgelezen. Het registratienummer, de datum waarop de chip is gezet en de plek waar de chip zich bevindt, staat allemaal vermeld in het entingenboekje of dierenpaspoort van je hond. Bij een rashond staat het nummer ook op de stamboompapieren.
Het registreren van de hond
Bij het registeren van je hond gaat het erom dat je het chipnummer van je viervoeter samen met je eigen contactgegevens (naam, huisadres, telefoonnummer) registreert bij een van de databanken die hiervoor zijn opgericht. Dit is belangrijk voor wanneer je hond – voor welke reden dan ook – zoekraakt. Wanneer je hond bij een dierenarts, -asiel of -ambulance terechtkomt, wordt je hond gecontroleerd op de aanwezige chip. De chip vertelt de medewerkers wie het dier is en als het chipnummer (juist) geregistreerd staat bij een databank, kan er snel contact worden genomen met jou als eigenaar. Zo wordt je dus snel op de hoogte gebracht als je hond wordt gevonden!
De chip van je hond en jouw gegevens registreren bij een databank
Er zijn diverse databanken waar je je hond kunt laten registeren. De bekendste is misschien wel de Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), omdat veel dierenarts(kliniek)en hier hoogstwaarschijnlijk als eerste zullen zoeken bij een gevonden huisdier. De databank van de Raad van Beheer wordt gebruikt door Nederlandse fokkers, omdat dit voornamelijk het portaal voor rashonden is. Staat jouw hond ergens anders geregistreerd of ga je dat ergens anders doen, dat is geen probleem! Wanneer je hond door iemand is gevonden en diegene zoekt met behulp van de chip van je hond in een van de databanken, dan geven veel websites van de desbetreffende databank aan wanneer je hond daar niet is geregistreerd, maar wel bij welke ze wel gegevens hebben gevonden.
Het moraal van dit verhaal: zorg dat je hond in ieder geval bij 1 databank geregistreerd staat, zodat jij als eigenaar te herleiden bent wanneer je hond gevonden is.
Een lijst van databanken in alfabetische volgorde:
- BackHome Club
- Databank Honden (Raad van Beheer)
- Dierplatform
- Hondregistreren.nl (Vereniging van Beroepsmatige Kennelhouders)
- huisdier-registratie.nl
- PetBase
- Petlook
- Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG)
Staat je hond al geregistreerd, controleer de gegevens
Heb je je hond ooit al ergens laten registreren, maar ben je vergeten bij welke databank? Dat is terug te vinden via een dierenchip-zoekmachine. Deze websites doorzoekt alle bij hen aangesloten databanken nadat je het chipnummer van je hond hebt ingevoerd. De laatste twee zijn Europees, mocht je hond de aardige kilometers hebben afgelegd, of je na een buitenlandse verhuizing of vakantie je viervoeter bent kwijtgeraakt.
- Chipnummer.nl
- Dierkwijt.nl (verwijszoekmachine van stichting Samenwerkende Databanken Gezelschapsdieren Nederland)
- PETMAXX
- Europetnet
Ga je verhuizen of heb je een ander telefoonnummer? Zorg ervoor dat je gegevens up-to-date blijven bij de databank waar je je hond hebt geregistreerd. Is je trouwe viervoeter helaas overleden, dan zou het ook goed zijn de chip uit te schrijven. Zo geef je door dat je hond is overleden en hou je het systeem tegelijkertijd schoon.
Je hond registreren in Juni Chipmaand met korting
Is je hond niet gechipt of geregistreerd? Veel dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken, dierenpensions en dierenasielen hebben in de Juni Chipmaand diverse acties. Zo chip of registreer je je hond met flinke korting. Extra motivatie om het nu gelijk te doen! Want stel dat je hond ooit zoekraakt, dan ben je maar wat blij als je snel weer met je viervoeter herenigd kunt worden!