Je hond afdrogen na regen, zwemmen of wassen. Met onze slimme en effectieve tips doe je dat voortaan in een handomdraai!
Waarom de hond afdrogen verstandig is
Na een zwempartij, het wassen of een wandeling in de regen kan het verstandig zijn je hond af te drogen. Het zal geen nieuws zijn dat het wel of niet afdrogen van de hond mede afhankelijk is van de buitentemperatuur en weersomstandigheden. Droog je je hond niet af, dan drogen vacht en huid aan de lucht. Dit is op een droge warme dag natuurlijk geen probleem en kan zelfs voor verkoeling zorgen voor de hond. En laten we eerlijk zijn: het scheelt jou ook een handeling!
Maar is het een regenachtige dag, dan is het aan te raden je hond wel af te drogen. De huid blijft bij natuurlijke droging aan de lucht langer vochtig, omdat het nou eenmaal tijd kost om op die manier te drogen. Daarbij zorgt de lichaamswarmte van de hond voor de verdamping van het vocht uit huid en vacht. Dit betekent dat de hond gaat rillen om zichzelf warm te houden (dit doen wij mensen zelf ook als we nat zijn en niet opwarmen), wat energie kost en niet comfortabel is.
Weer of geen weer, voor honden met huidproblemen is het sowieso aan te raden de hond altijd af te drogen, om gistopbouw (een combinatie van het vocht op de huid en de lichaamswarmte van de hond) en dus verergering van huidproblemen en jeuk te voorkomen. Voor sommige gevoelige honden kan het niet-afdrogen juist ook huidproblemen opwekken.
Dan is voor veel mensen ook de natte-hondenlucht een reden om de hond toch goed af te drogen. Een natte hond kan nou eenmaal gaan stinken, ook bij niet goed afdrogen van de hond. Het is dus in veel gevallen het handigste om je hond zorgvuldig af te drogen na een plons in het water of een regenbui op je petje.
De beste aanpak om je hond af te drogen
Je hond afdrogen dus. Maar hoe doe je dit snel en effectief? Je hebt met meerdere lichaamsdelen van je hond te maken, en hoe groter je hond, hoe meer oppervlak. Hieronder vindt je een stappenplan van de volgorde waarin wij onze honden afdrogen:
- Rug start rustig van de kruin van de hond en wrijf (met de haren mee) naar de staartaanzet
- Staart niet hard knijpen, het gaat om het droogmaken van de staart
- Flanken (zijkanten) van de rug en de staart beweeg je rustig naar de linker- en rechterzijkant van de hond
- Borst beweeg naar de voorkant en maak de borst en bef (beginnend bij de schouders) droog
- Nek ga dan iets omhoog naar de nek, let op dit kan gevoelig zijn
- Buik ook een gevoelige plek want minder beharing, dus doe dit rustig en niet te hard
- Oksels bij de voorpoten even droogdeppen
- Liezen bij de achterpoten ook niet vergeten
- Poten rustig van de aanzet bij de romp naar beneden bewegen bij de voor- en achterpoten
- Kop aan de bovenkant goed droogmaken, heeft je hond veel gezichtshaar dan ook de zijkanten wat droogdeppen
- Oren vergeet de oorschelpen niet en maak eventueel ook de gehoorgang (binnenkant) schoon
- Voetenbedjes last but not least: de voetenbedjes waar je hond op heeft gelopen.
De hond haat afdrogen, wat nu?
Er zijn honden die, zodra je de handdoek tevoorschijn haalt, helemaal klaar gaan liggen voor een spa-behandeling. Er zijn ook honden die het afdrogen spannend vinden, of er zelfs een hekel aan hebben. Zij proberen vaak de handdoek te vermijden, of gaan er uit frustratie naar bijten of mee spelen (of het lijkt spel!). Het is daarom zo ontzettend belangrijk de hond te leren het afdrogen rustig te ondergaan. Op onze trainingen besteden we hier dan ook aandacht aan. Afdrogen is geen spelletje: er wordt niet gespeeld met de handdoek, maar het afdrogen rustig ondergaan levert de hond wel een beloning op! Dat kan een lekker kluifje zijn aan het eind of even spelen met de eigenaar om die eventueel opgebouwde spanning weer kwijt te kunnen raken.
Vooruitdenken: begin op tijd met aanleren
Wie slim is, begint het oefenen met afdrogen juist op droge dagen! Zo went de hond aan de handelingen en de handdoek, en kun je het tempo van de hond (namelijk stoppen als je viervoeter stress ervaart) aannemen. Handig, want zo sta jij – als die hoosbui eenmaal komt – niet te hannesen en je hond te corrigeren terwijl je zelf ook na staat te druppen op de deurmat. Oefenen doe je in korte momenten en steeds verder uitbouwen totdat het voor de hond en jou de gewoonste zaak van de wereld is. En dan ben je helemaal voorbereid voor wanneer je die afdroogsessie echt nodig hebt, na die plensbui of een zwemmoment!
Schep verwachting en creëer een vaste afdroogvolgorde
Uiteraard kun je afwijken van de volgorde die wij hanteren en kun je er je eigen draai en handeling aan geven. Hou dan wel rekening met het volgende:
- Hou de kop ten allen tijde vrij, zodat de hond niet druk wordt en rustig blijft (bedenk: vanuit het niets opeens een handdoek op je kop is wel even schrikken), dus begin bij lichaamsonderdelen die je hond rustig kan ondergaan.
- Begin ook niet gelijk bij de gevoeligste lichaamsdelen (buik, oksels, oren), maar vooral de plekken waar veel haar zit. Niet direct op de huid of de minder-harige delen.
- Voor de kop en oren kan je uit hygiënisch oogpunt een aparte doek gebruiken.
- Doe de poten en met name de onderkant (voetenbedjes) helemaal op het eind, want daar komt vaak veel modder en viezigheid vanaf. Zo hou je je handdoek dus schoon tot het laatst.
- Voor veel honden is het prettig als ze van te voren weten wat er gebeurd. Zo geeft een vaste afdroogvolgorde voor veel honden vertrouwen en rust. Je kunt zelfs met het afdrogen van de poten een vaste volgorde aanhouden: met de klok mee eerst linkervoorpootje, dan rechtvoorpootje, rechterachterpootje en linkerachterpootje. Als de hond die volgorde eenmaal weet, kan het zelfs zo zijn dat je viervoeter het (volgende) af te drogen pootje al wat gaat optillen, zodat je er makkelijk bij kunt!
Je hond afdrogen met een hondenhanddoek
Bij het afdrogen van honden komen vaak de grootste badlakens tevoorschijn. Uiteraard kun je gewone handdoeken gebruiken om je hond af te drogen. Deze handdoeken raken snel doordrenkt, maken je hond niet heel goed droog en vanwege het dikke materiaal blijven ze ook nog eens lang nat. Regent het de hele dag, dan is de handdoek die je ’s morgens hebt gebruikt om de hond af te drogen nog muf en vochtig terwijl je alweer toe bent aan de afdroogsessie van de lunch, blech! Handiger is het om een speciale hondenhanddoek te gebruiken. De hondenhanddoek is een speciale zeem met een hoog absorberend vermogen. Simpelweg de hond drogen met de zeem, de zeem uitwringen en klaar. De zeem komt in een koker en daarin dien je ‘m ook te bewaren zodat de zeem niet uitdroogt en klaar is de volgende afdroogbeurt.
Hondenhanddoek aanschaffen?
De hondenzeem is bij onze hondenschool verkrijgbaar. Ophalen rondom onze trainingstijden of opsturen (kosten eigen rekening). Wil je er eentje in je bezit, klik dan op onderstaande knop.