Lees hoe angst bij honden kan ontstaan en waarom het belangrijk is dit aan te pakken.
In december staan de feestdagen voor de deur en is het eind van het jaar in zicht. Waar wij met oud en nieuw proostend en vuurwerk afstekend het nieuwe jaar in gaan, is deze avond voor veel honden juist helemaal geen feestje. Met onverwachte knallen, knetterende lichtflitsen en sterke kruitgeuren creëren veel honden vuurwerkangst tijdens de jaarwisseling. Gelukkig zijn er manieren om deze avond voor jou en je viervoeter te veraangenamen. In een serie artikelen geven we je informatie en tips om jezelf en je hond zo goed mogelijk voor te bereiden op de jaarwisseling, zodat het voor iedereen een fijn nieuwjaar wordt. In dit eerste artikel van onze artikelenreeks ‘Hond en vuurwerk’ leggen we uit hoe vuurwerkangst bij honden kan ontstaan en waarom het zo belangrijk is die angst aan te pakken.
Hoe vuurwerkangst bij je hond ontstaat
Om te begrijpen hoe vuurwerkangst bij een hond kan ontstaan, nemen we een kijkje in de ontwikkelingsfase die een hond doorloopt. Een van de belangrijkste dingen in het leven van een hond is de socialisatiefase: een fase waarin de hond leert wennen aan diverse nieuwe geluiden, geuren en ervaringen. De socialisatie begint al wanneer de pup nog maar een paar weken oud is. De grote aantrekkingskracht van puppy’s is dat ze in hun jonge leventje overal met enthousiasme op afgaan. Nieuwe mensen? Jippie! Een gek geluid? Leuk! Een sterke geur? Nieuwsgierig! De pup betreed onbekende situaties zonder angst. Die onbevreesdheid hebben honden geërfd van hun vroege voorouders. Honden die in het wild leven, hebben er voor hun overleving veel meer aan om zo snel mogelijk hun omgeving te kennen. En dat doe je het beste door al op jonge leeftijd op ontdekkingstocht te gaan. Onder de hoede van de roedel kunnen puppy’s de omgeving op hun gemakje verkennen.
Wanneer je hond ouder wordt, sluipt de gereserveerdheid er langzaam in. Ze schrikken meer en worden angstiger. Zo worden bijvoorbeeld nieuwe mensen niet meer enthousiast begroet, maar van een afstandje gadegeslagen. Of durft je hond tijdens het uitlaten opeens niet verder te lopen omdat de grasmaaier van de buren een geluid uitstoot dat de hond nog nooit heeft gehoord. De angst wordt sterker dan de drang om onbekende situaties te onderzoeken. Ook deze reactie is te verklaren vanuit de natuur. Zodra de pups ouder worden, gaan ze zelf op onderzoek uit. Zonder de bescherming van de roedel is het toch verstandig om iets voorzichtiger om te gaan met situaties waar ze als jonge pup geen of weinig aanraking mee hebben gehad.
Deze geërfde overlevingsdrang heeft als resultaat dat tot op de dag van vandaag puppy’s diepe en blijvende indrukken opdoen. Die ervaringen zullen ze de rest van hun leven meenemen. Zowel de positieve ervaringen alsook de negatieve ervaringen. Zoals vuurwerkangst!
Waarom het belangrijk is om angst bij honden aan te pakken
Vuurwerk met oud en nieuw is maar eens paar jaar, zou je kunnen denken. Na een uurtje is dat geknal wel weer voorbij, zo erg hoeft dat toch niet te zijn voor de hond?
Het lijkt misschien overdreven om voor iets tijdelijks als vuurwerk afsteken met de hond een vuurwerktraining te volgen, of rond oud en nieuw voorzorgsmaatregelen te nemen voor je hond. Het is echter belangrijk te weten dat de hond gegeneraliseerde angst kan ontwikkelen. Waar de angst begon bij het horen van een beetje vuurwerk, kan die negatieve ervaring ervoor zorgen dat de hond ook angstig wordt bij het horen van andere harde en gekke geluiden. Denk bijvoorbeeld aan onweer, een dichtwaaiend raam, een zwaar object dat op de grond valt, de schoolbel die gaat of het sissen van de busdeuren. Door diverse vervelende ervaringen en herhaaldelijk schrikken kan de hond een fobie ontwikkelen voor allerlei geluiden.
In plaats van vuurwerkangst dat zich bij de hond alleen voordoet met oud en nieuw, heb je nu een hond dat van het minste of geringste schrikt en op onvoorspelbare momenten paniekerig reageert. Niet leuk voor jou als eigenaar en niet voor de gezondheid en het geluk van je hond.
Vuurwerkangst bij je hond voorkomen of verhelpen
Met bovenstaande informatie weet je nu hoe vuurwerkangst bij jouw hond kan (zijn) ontstaan. Dat neemt het probleem natuurlijk nog niet weg. De angst bij je hond voor vuurwerk en andere harde geluiden gaat niet vanzelf over. Het is aan te raden om tijdig te beginnen om de hond te leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor het geluid van vuurwerk. Dat kan bij Doderer Hondenschool met de Workshop ‘Vuurwerk en andere harde geluiden’.Deze cursus starten we al eerder in het jaar, zodat we genoeg tijd hebben om in een rustig tempo de hond te laten wennen aan diverse geluiden. Is het te kort dag om nu nog een volledige cursus te volgen? Dan biedt privétraining op korte termijn ook uitkomst.
Hoeveel of hoe weinig tijd je ook hebt, het loont áltijd de moeite om te proberen je hond te leren dat hij niet bang hoeft te zijn voor het geluid van vuurwerk. Hou daarom de website in de gaten voor het tweede artikel in onze artikelenreeks ‘Hond en vuurwerk’. Hierin lees je wat jij en je hond kunnen verwachten bij een cursus vuurwerkangst voor honden, welke trainingswijze we hanteren en waarom het zo belangrijk is om te leren je hond te observeren.