Don't 'teek' the risk en bescherm je hond tegen teken
In april was het de Week van de teek. Voor deze campagne werkte verschillende grote organisaties samen om meer bekendheid te creëren voor tekenpreventie. Ook wij hebben dit jaar weer meegedaan vanuit onze hondenschool om het belang van het voorkomen van een tekenbeet te benadrukken. Op onze socialmediakanalen deelden we diverse tips, van onszelf en van cursisten. De Week van de Teek mag dan voorbij zijn, maar dat is voor de teek (helaas) geen reden om te stoppen! Daarom geven we in dit artikel nog eens 7 extra bonustips om je hond en jezelf te beschermen tegen teken.
7 wist-je-datjes om je hond te beschermen tegen teken
1. Wist je dat teken ook in Nederland bijna het hele jaar actief zijn?
Vaak wordt gedacht dat teken alleen in de zomermaanden (juni, juli, augustus en september) actief zijn, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Mede doordat het klimaat wat zachter is geworden en we vanuit buitenlandse reizen soms andersoortige teken meenemen, zijn teken ook in Nederland het hele jaar door actief. Je kunt dus echt het hele jaar door een tekenbeet oplopen. Dat laat de website van tekenradar.nl goed zien.
Op de kaart is duidelijk aangegeven waar er in Nederland meldingen van tekenbeten zijn gedaan. Het is schrikbarend te zien dat er ook heel veel beten worden gemeld in de randstad. Dus het is niet alleen maar in de natuur, ook in het park in de stad kun je een tekenbeet oplopen!
2. Wist je dat teken zich het liefst nestelen op warme plekjes bij zowel de hond als de mens?
Denk bij de hond dan bijvoorbeeld aan de kop, oren, nek, tenen of liezen. Dit zijn warme plekjes waar de teek zich lekker kan nestelen. Teken zitten bij de mensen het liefst in de knieholten, de nek en de liezen. Ja ja, zelfs met lange kleding aan. Zorg er na een wandeling voor dat je je hond (en jezelf!) dus grondig controleert, en nog even extra op die plekjes.
3. Wist je dat het slim is om de teek binnen 24 uur na de beet weg te halen?
Wanneer je een teek binnen 24 uur na de beet weghaalt, dan is de kans op besmettelijke ziekten het kleinst. Na 24 uur kan het namelijk zo zijn dat de teek eventuele ziektes die hij bij zich draagt, via het speeksel zo in de huid spuit. Je doet er dus verstandig aan na het ontdekken van een vastgebeten teek, deze zo snel mogelijk te verwijderen, hoe klein of groot hij ook is.
4. Wist je dat je de teek niet eerst hoeft te verdoven?
Veel mensen denken nog steeds dat het een goed idee is de teek eerst te verdoven met alcohol of andere ontsmettende middelen, alvorens deze te verwijderen. Dat het ontzettend achterhaald! Door de teek eerst te verdoven, leegt de teek zijn maaginhoud in de huid. Draagt de teek een ziekte bij zich, dan is de kans op een besmetting JUIST groter. Dus NIET vooraf de teek verdoven. Ontsmet de plek dan weer WEL nadat je de teek hebt verwijderd.
5. Wist je dat je eventuele besmetting bij je hond kan ontdekken aan de volgende signalen?
Je hebt een teek bij je hond op de juiste manier verwijderd. Hoe weet je nu of de hond toch niet besmet is geraakt met een ziekte? Er zijn een aantal symptomen die een aanwijzing kunnen geven.
Bij de ziekte babesiose zijn de meest voorkomende signalen van besmetting dat de hond 1 a 2 weken na de beet opvallend bruinrode (haast roestachtig) urine krijgt.
Bij ehrlichiose zijn de symptomen meestal sloomheid, hoge koorts en kan de hond zelfs een bloedneus krijgen.
Heeft je hond een of meer van deze symptomen, gedraagt de hond zich anders na een tekenbeet of twijfel je? Vraag je dierenarts om advies.
6. Wist je dat je de teek kan beschadigen als je deze incorrect verwijderd?
Vaak wordt nog gedacht dat het handig is de teek te draaien alvorens deze te verwijderen. Nog zo’n fabeltje over een teekverwijdertechniek. Want met deze manouvre kan je de teek juist beschadigen! Doe dit dus niet. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid met een hulpmiddel zoals een tekenpincet, tekenkaart of tekenlasso en trek de teek er dan recht omhoog uit. Klaar!
7. Wist je dat in het zuiden van Europa grootste kans loopt op een besmettelijke tekenziekte?
Zeker in het zuiden van Europa zijn teken overbrengers van besmettelijke ziekten. Reis je daarnaartoe? Dan is het raadzaam preventieve middelen te gebruiken. Er zijn diverse middelen in omloop om teken te weren of te doden, zoals sprays, pipetten en halsbanden.
Don’t ’teek’ the risk: gebruik de mogelijkheden om je hond te beschermen tegen teken
Dat waren ze, de 7 wist-je-datjes zodat je nog beter op de hoogte bent hoe je je hond en jezelf kunt beschermen tegen een tekenbeet. Het is cliché, maar ook in dit onderwerp blijft het van belang: voorkomen is echt beter dan genezen. Dus gebruik preventieve middelen om teken te weren en check jezelf en je viervoeter na een wandeling goed op eventueel kruipende of al vastgebeten teken. Zo is de kans op besmettelijke ziekten het kleinst.