Dat jeukt! Net als bij ons mensen, veroorzaken brandnetels ook bij honden een branderig gevoel op de huid.
Thuisgekomen van een heerlijke wandeling met je hond, maar dan is je viervoeter daarna de hele tijd de pootjes aan het likken of ermee over de grond aan het schrapen. Het kan zijn dat je hond door de brandnetels heeft gelopen. Geen ramp, maar wel goed om daar waakzaam op te zijn. Want net als bij ons, jeuken brandnetels bij de hond ook!
Brandnetels versus de vacht van de hond
We hebben goed en slecht nieuws betreft de brandnetels bij je hond. Het slechte nieuws: wanneer honden van de riem zijn, rennen, spelen en ravotten ze graag tussen bomen en planten. Het is dan ook praktisch niet te voorkomen om je hond van de brandnetels weg te halen. Dan gelijk het goede nieuws! Want je hond heeft een voordeel met de vacht, die het voor de prikplant iets moeilijker maakt om de huid van je hond te bereiken, in tegenstelling tot onze tere huidjes. Daarom zijn honden beter beschermd tegen brandnetels dan wij menschen.
Maarrr (Jaja ik weet het, ik had het goede-slechte nieuws al gegeven, nog even volhouden) de hond heeft natuurlijk ook plekken waar de vacht minder dik is of zelfs de huid bloot ligt. Die plekken zijn dus ook kwetsbaarder. Denk aan de neus, ogen, buik, oksels en de voetenbedjes. Het kan dus toch zijn dat de huid van de hond in aanraking komt met een brandnetel.
Brandnetels voor hond en mens vervelend
Een brandnetel ‘prikt’ als het ware. Als je een brandnetel goed bekijkt, zie je dat er kleine haartjes op de blaadjes zitten. Die zitten daar voor bescherming van de brandnetel zelf. Worden de haartjes aangeraakt, dan komen er kleine naaldjes die in de brandnetel verstopt zitten tevoorschijn, en die prikken een chemische vloeistof in het lichaam die de plant heeft aangeraakt. Die chemische stof – een cocktail van mierenzuur, netelgif en histamine – geeft dat branderige gevoel, bij ons als mens, maar dus ook bij je hond.
Net als dat wij van die jeuk af willen, wil een hond ook dat branderige gevoel kwijt. Het kan dus zijn dat je hond bij thuiskomst zijn pootjes veelvuldig krabbelt aan vloer, tapijt of deurmat, of zijn kop en oren langs de muur, bank of grond schraapt. Ook kan het zo zijn dat de hond continu de pootjes of kwetsbare delen likt.
Wat kun je doen bij brandneteljeuk bij de hond?
Nu hoef je niet gelijk in paniek te schieten wanneer je hond tussen de brandnetels heeft gelopen. Gebruik je verstand en hou je hond in de gaten: net als bij mensen jeukt de huid dat in aanraking is geweest met de brandnetel een poosje, en dan verdwijnt het. Dus dat de hond even jeukt of krabt, is geen ramp, als het uiteindelijk (op de dag zelf) wel afneemt. Ontdek je zwelling op de huid dat er rood en branderig uitziet, dan kan dat veroorzaakt zijn door een brandnetel. Bij het likken van met name de pootjes, is het wel even opletten geblazen: als er teveel speeksel tussen de tenen en kussentjes van de voetenbedjes komen, kan dit leiden tot een infectie.
Is de hond door heel veel brandnetels gelopen (en dus veel geprikt), dan kan de hond misselijk worden, moeite hebben met ademhalen en last hebben van diarree of overgeven. Bij deze wat heftigere symptomen is het raadzaam contact op te nemen met de dierenarts. Bij twijfel, altijd contact opnemen!
Zo is natuur
En misschien weet je het nog van vroegâh in de biologieles, maar moeder natuur is ons toch ook aardig gezind: waar brandnetels staan, vind je meestal ook de plantjes die je kunt inzetten om de jeuk te verminderen! Dus merk je tijdens het wandelen al dat de hond door de brandnetels heeft gelopen, ga dan op zoek naar hondsdraf (foto plant 1) of weegbree (foto plant 2) en wrijf, kneus het blad en wrijf daar de pootjes en andere jeukende plekken bij de hond mee in. Dat kan direct verlichting geven, zodat de hond weer lekker verder kan rondhupsen. Ook bij jezelf te gebruiken natuurlijk 😉