Hoe dat precies zit en wat je kunt doen als je hond toch chocolade heeft gegeten, vertellen we in dit blogartikel.
Hmm…een stukje chocolade (of twee…of drie). Wat kun je daar toch intens van genieten! Met de verjaardagen en festiviteiten in het vooruitzicht is het nog eens extra feest. Repen, bonbons, gebak, koekjes of chocolademelk: je kunt het zo gek niet bedenken of alle smaakvariaties en chocoladevormen zijn wel beschikbaar. Waar wij mensen chocolade naar hartenlust kunnen verorberen (of…nou ja…totdat we niet meer in onze feestoutfits passen), is chocolade voor je hond hartstikke giftig! Hoe dat precies zit en wat je kunt doen mocht je hond toch chocolade hebben gegeten, leggen we in dit artikel uit.
Waarom is chocolade giftig voor honden?
Om die vraag te beantwoorden, nemen we een kijkje in de scheikunde en het ingrediëntenlijstje van chocolade. Chocolade heeft als hoofdingrediënt cacao. Cacao komt van de cacaoboon, dat weer een vrucht is van de cacaoboom. Nadat de cacaobonen zijn geoogst, worden ze geroosterd, gepeld en vermalen tot cacao zoals wij dat kennen. Cacao bestaat uit de stof alkaloïde, een stof uit planten dus dat vaak een fysiologische of farmacologische werking kan hebben. Denk aan een sterke werking op het centraal zenuwstelsel (en ook de hartspier), verhoogde urineproductie. De alkaloïde in cacao bestaat voor het grootste gedeelte uit theobromine en in iets kleinere mate uit cafeïne. Precies de stofjes waar honden zo gevoelig voor zijn en wat maakt dat chocolade giftig is voor de hond! Theobromine geeft met name die bittere smaak aan cacao en dus ook aan chocolade. Wij als mensen nemen theobromine eenvoudig op in onze stofwisseling. Honden breken dit stofje veel slechter af, waardoor het in hun lichaam giftige waarden kan aannemen en zodoende chocolade voor onze viervoeters giftig is.
Om dit hele scheikundige verhaal kort samen te vatten: hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat en hoe giftiger het dus is voor je hond. Witte chocolade bevat weinig tot geen theobromine – vandaar ook vaak de discussie dat witte chocolade geen echte chocolade is – en is dus het minst gevaarlijk voor de hond. Om alles toch over een kam te scheren zouden wij zeggen: voorkom dat de hond chocolade eet, in welke smaak, puurheid of vorm dan ook.
Help, mijn hond heeft toch chocolade gegeten!
Is je hond je toch te slim af geweest en heeft die rakker je boterham met hagelslag van het aanrecht gegrist of zijn kop in het bakje dure pralines gestoken? Nadat de hond chocolade heeft gegeten, kunnen binnen 2 tot 4 uur de eerste verschijnselen optreden. Een aantal van de meest voorkomende chocoladevergiftigingsverschijnselen bij honden zijn:
- braken
- diarree
- veel drinken – en dus ook veel plassen
- onrustig gedrag, hyperactiviteit
- hijgen
- spiertrillingen, rillingen of zelfs epileptische aanvallen
- versnelde hartslag of zelfs hartritmestoornissen
- beroerte, coma of zelfs een fatale afloop
Hond chocolade gegeten? Bel altijd de dierenarts
Of de hond ziek wordt van chocolade, is afhankelijk van een aantal factoren. Het gewicht en leeftijd van de hond, maar ook de hoeveelheid en soort chocolade die de hond heeft gegeten spelen mee. Zo kan 20 gram melkchocolade voor een hondje dat zelf nog geen 3 kilo weegt al fataal zijn, terwijl een hond van 50 kilo daar helemaal geen last van heeft. Deze vertoond misschien pas vergiftigingsverschijnselen bij het hebben gegeten van 100 gram pure chocolade. Neem daarom het zekere voor het onzekere en neem altijd contact op met je dierenarts nadat de hond chocolade heeft gegeten, hoe klein de hoeveelheid ook is.
Je helpt de dierenarts al flink op weg als je de volgende gegevens bij de hand hebt:
- welke chocolade je hond heeft gegeten en een schatting van de hoeveelheid
- hoelang het geleden is dat de hond de chocolade heeft gegeten
- het lichaamsgewicht van je hond
- de eventuele chocoladevergiftigingsverschijnselen die je hond al vertoond
Er bestaat helaas geen specifiek tegengif wanneer je hond chocolade heeft gegeten. Je kunt proberen de hond veel water te laten drinken. Ga onder geen beding zelf aan de slag om de hond te laten braken door veel zout te geven. Ook een zoutvergiftiging kan fataal zijn voor je viervoeter! Laat je hond in de vertrouwde handen van de dierenarts. De dierenarts zal de hond proberen symptomatisch te behandelen. Heeft de hond heel recent – minder dan 2 uur – chocolade gegeten, dan zal de dierenarts de hond met behulp van een injectie laten braken om de giftige stoffen uit het lichaam te krijgen. Lukt braken niet of is er al meer tijd verstreken bij de vergiftiging, dan zal geprobeerd worden de maag van de hond leeg te spoelen. Een nabehandeling is dan nodig om de hond weer helemaal op te lappen. Is de vergiftiging al te vergevorderd met ernstige symptomen, dan is opname de laatste mogelijkheid.
Voorkom dat de hond chocolade eet
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Dus heb je net die boterham met hagelslag belegd of de chocolaatjes van de bakker voor bij de koffie klaargezet? Zorg er dan voor dat dit buiten het zicht en het bereik van de hond is. Of dat je de chocolade direct opeet natuurlijk. Dat is pas een win-winsituatie!