We zetten een paar punten op een rij die het overwegen waard zijn wanneer je tijdens de coronacrisis een hond koopt.
De coronacrisis heeft ons leven flink veranderd. De 1,5-metersamenleving is een vast onderdeel van onze dagelijkse routine, we zijn alerter op de gezondheid van ons en onze naasten, en we zijn veel meer aan huis gebonden. Dat laatste heeft ervoor gezorgd dat we meer tijd en gelegenheid hebben, waardoor meer mensen nu een pup of hond kopen. Vraag naar en aanbod van honden is dan ook exponentieel gegroeid. Ook bij Doderer Hondenschool merken we dat er daardoor meer vraag is naar hondentraining en -begeleiding. Het is natuurlijk harstikke gezellig om een hond in huis te nemen, maar de grote vraag naar viervoeters is tegelijkertijd ook zorgwekkend. Wachttijden lopen op, waardoor mensen uitwijken naar minder gecontroleerde verkopers via bijvoorbeeld Marktplaats of social media. Denk je erover om een pup of hond te kopen in coronatijd, dan raden we je aan de volgende punten in ogenschouw te nemen.
Een hond kopen is geen impulsaankoop
Niet tevreden met een nieuw gekochte trui? Dan breng je ‘m met hetzelfde gemak weer terug naar de winkel, of je gooit ‘m onderin je kast om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Met een hond heb je te maken met een levend wezen. Een wezen dat zich aan je hecht, aandacht wenst, liefde wil ontvangen en een band met je op wil bouwen. En bovendien is dit levende wezen volledig afhankelijk van jou voor voer, water, speelmomenten en uitlaatrondjes.
Nu we massaal thuiswerken en dus maar wat graag naar buiten willen, meer gezelschap in huis willen halen of de kinderen willen vermaken, hebben veel mensen hun zinnen gezet om een hond te kopen. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG) is de exponentiële vraag naar honden verontrustend. We denken te veel in het ‘nu’: nu zijn we veel thuis en hebben we de tijd aan onszelf. Een hond is nu dan ook een aangename afleiding. Maar wat gaat er met de honden gebeuren na de coronacrisis? Dan zullen we weer meer weg zijn van huis en zijn we waarschijnlijk drukker dan ooit. Hebben we dan ook nog genoeg tijd om de hond een paar keer per dag uit te laten, vers eten en water te bezorgen en aandacht te geven?
Met name pups en jonge hondjes zijn in coronatijd erg gewild. Bedenk ook dat die schattige pups opgroeien, in de puberteit komen en hun grenzen gaan verleggen. De eerste paar jaar vraagt veel geduld en een lange adem van de eigenaar. Na de puberteit komt de hond in rustiger vaarwater, maar het feit blijft dat de hond afhankelijk is van jou voor eten en drinken, meerdere keren per dag zijn behoefte moet kunnen doen en ook graag wil spelen en zijn energie kwijt wil raken. Die moeite en aandacht voor een hond moet je een hondenleven lang op kunnen brengen, dag in, dag uit. Niet alleen maar tijdens deze bijzondere coronacrisis.
Meer vraag naar een hond stuwt koopprijs omhoog
Momenteel is de vraag naar honden ontzettend hoog. Maar een hond is geen machine: het is niet voor tien uur ’s avonds besteld, de volgende dag al in huis. Een goede fokker is vaak al maanden of zelfs jaren bezig om de fok in orde te krijgen. Het kost veel tijd, energie en kennis om gezonde hondjes op de wereld te zetten. Bovendien is een teefje ongeveer één à twee keer per jaar drachtig, en hoeveel pups ze dan krijgt is natuurlijk aan moeder natuur. Doordat er meer vraag is dan aanbod, stijgt de prijs gigantisch voor het aanbod dat er wel is. Waar je in 2019 voor populaire rassen als labradoodles ongeveer 800 euro neerlegde, is de prijs nu al gestegen naar 1300 euro. Het kan dus de moeite waard zijn om nog even rustig na te denken of dat extra geld neerleggen de moeite waard is, of dat je nog even kunt wachten met het kopen van een hond tot de coronacrisis verleden tijd is en de vraagprijs hoogstwaarschijnlijk ook weer zal dalen.
Waak voor broodfok en illegale handel
Vanwege de grote vraag naar pups en honden, kunnen fokkers niet anders dan werken met lange(re) wachtlijsten. Hierdoor kan het nog wel even duren voordat je jouw hondje in je armen sluit. Geen geduld? Om toch zo snel mogelijk een hondje in huis te halen, zoeken veel mensen naar alternatieven. Iets waar broodfokkers via onder andere Marktplaats, social media of online advertenties handig op inspelen. Met broodfok worden de regels overtreden die normaliter worden gehanteerd voor het fokken van gezonde honden. Niet het welzijn van de moederhond en pups staat voorop, maar het snel en zoveel mogelijk geld verdienen aan de verkoop van een hondje. Doordat de fokregels minder of niet worden nageleefd, bestaat een veel grotere kans op hondjes die ziek of met een afwijking worden geboren en daardoor zelfs eerder dood kunnen gaan. Ook hondjes die aan hun lot zijn overgelaten, te vroeg bij de moeder zijn weggehaald, niet gesocialiseerd zijn en daarmee vaak een trauma hebben opgelopen, zijn risicovol. Iets waar een goede fokker altijd voor waakt. Als kersverse eigenaar van zo’n lief hondje kom je van een koude kermis thuis als blijkt dat het hondje minder perfect is als deze op het eerste gezicht of via het toegestuurde fotootje via de website lijkt. Wil je echt via deze weg een hond kopen, dan is het aan te raden om nog voordat je de hond aanschaft, een dierenarts of kenner erbij te betrekken.
Hond kopen uit het buitenland of het nederlandse asiel
De grote vraag laat veel mensen uitwijken naar het buitenland om daar een hond te kopen. Er zijn diverse goede initiatieven om honden uit het buitenland een beter te leven te geven. Maar vaak vergeten we dichterbij huis te kijken: Nederlandse asielen zitten ook vol! Zeker nu blijkt dat de eerste huisdieren die uit enthousiasme in coronatijd zijn gekocht, nu weer bij het asiel worden afgegeven. Het fijne aan Nederlandse asielen is dat ze de binnengekomen honden controleren op hun mentale en fysieke gesteldheid. Daarbij worden de honden vaak ontvlooit, ingeënt, voorzien van eten en drinken en waar kan worden ze nog zoveel mogelijk gesocialiseerd. Heb je bepaalde wensen in een hond, dan haal je je hart op met de website van de dierenbescherming. Op Ikzoekbaas.nl kun je aan de hand van het zoekprofiel gericht zoeken aan de hand van bijvoorbeeld ras, leeftijd en geslacht van de hond, maar ook of de hond bij andere honden geplaatst kan worden, met kinderen overweg kan en de basiscommando’s kent. Met uitvoerige beschrijvingen per hond is de kans groot dat je hier jouw viervoetermatch made in heaven vindt!
Een hond heb je niet voor even, maar zijn hele leven!
Deze coronacrisis biedt ons de uitgelezen kans om een pup of hond te kopen. We hebben meer tijd om de hond op te voeden, te verzorgen en lekker veel naar buiten te gaan nu we meer aan onze huiselijke omgeving gebonden zijn. Ga je een hond kopen, dan is het verstandig te bedenken bij wie en waar je jouw hond koopt. Een hond is geen puppylegmachine, en ook voor de gezondheid en de ontwikkeling van de pups en honden is een erkende goede fokker of het Nederlandse asiel met hart voor de dieren een juiste keuze. Tot slot is een hond vanwege de tijd nu leuk, maar heb je ook nog tijd en energie wanneer het nieuwe normale leven weer opgepakt gaat worden, je weer op (vlieg)vakantie naar het buitenland wilt gaan, de kinderen weer naar school zijn en je weer meer buiten de deur bent? Een hond heb je namelijk niet voor even, maar zijn hele leven!