Ontdek je een teek bij je hond en heeft deze zich al vastgebeten, dan is het zaak de teek op de juiste manier bij je hond te verwijderen. We leggen de methode uit.
Je hebt met je hond een lekkere wandeling gemaakt in het bos of een buitengebied, waar de hond heerlijk heeft kunnen snuffelen en struinen. Na deze heerlijke wandeling kom je thuis, je aait je hond en opeens…voel je een bultje. Je kijkt eens goed en ziet het karakteristieke achterlijfje van een teek bij je hond! Belangrijk is om niet in paniek te raken en ervoor te zorgen dat je de teek zo snel mogelijk op een goede manier verwijdert.
Wat is een teek?
Een teek valt onder de spinachtigen en is een klein plat beestje met acht pootjes. Er zijn verschillende soorten teken die ieder hun eigen ziektes over kunnen brengen. Ze kruipen over de vacht van je hond om zich in de huid te kunnen nestelen en met hun tekenbeet zich te voeden aan het bloed van jouw lieve hond. Favoriete warme plekjes van de teek zijn de nek, kop, oren en poten. Teken zijn meestal heel klein, je ziet ze vaak als kleine zwarte stipjes op de vacht van je hond lopen, maar zodra ze volgezogen zijn met bloed zwellen ze op van oranje naar donkergrijs en worden ze ook groter.
Komen teken alleen in het bos voor?
Teken komen veel in het bos voor en vroeger was het inderdaad zo dat ze zich voornamelijk in bosrijke gebieden schuilhielden totdat jouw hond als onschuldig slachtoffertje voorbijliep. Tegenwoordig komen teken overal voor, zoals op de heide, in de weilanden en zelfs in je eigen tuin! Ook is het een fabel dat teken voornamelijk in het voorjaar en in de zomer voorkomen. Nu de warme temperaturen en zachte winters langer aanhouden, is het logische vervolg dat teken ook langer actief zijn. Het is dus raadzaam het hele jaar gespitst te zijn op de teek; in ieder geval bij temperaturen boven de 8 graden en van maart tot oktober.
Tekenziektes
Teken leven van bloed van hun gastheer, in dit geval je hond. Wanneer een teek bloedzuigt, kan de teek ziekteverwekkers overbrengen. Dit doen ze door hun speeksel in je hond te spuiten en met dat speeksel kunnen ziektes in het bloed van je hond terechtkomen. Om besmetting van jezelf en je hond te voorkomen is het belangrijk dat een teek zich niet vastbijt. Dus zie je ‘m lopen, grijp ‘m bij z’n lurven! Ontdek je de teek pas nadat hij zich al heeft vastgebeten, dan is het verstandig de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Bij voorkeur binnen 24 uur.
Er zijn in Nederland verschillende soorten teken te vinden, die ook weer andersoortige ziektes met zich mee kunnen brengen. Voorbeelden van tekenziektes:
- Ziekte van Lyme
- Babesiose
- Ehrlichiose
- Anaplasmose
- Thick Borne Encephalitis
- Combinatie van verschillende tekenziektes
Elke ziekte heeft ook weer zijn eigen symptomen. De gemene delers:
- Jeuk en irritatie (vooral wanneer de teek zich vastbijt)
- Minder eetlust
- Koorts
- Loomheid
- Gezwollen lymfeklieren
- Gele of bleke slijmvliezen
- Bloed in de urine
- Verdikking/ontsteking van de huid (nadat de teek heeft losgelaten)
Dit is maar een greep uit de symptomen die kunnen voorkomen. Het is verstandig je hond goed in de gaten te houden en (tijdig) te registreren of je hond zich lichamelijk en/of geestelijk anders gedraagt dan normaal.
Een teek verwijderen bij de hond
Hoe goed je ook oplet, het kan voorkomen dat je een teek ontdekt bij je hond. Wat je vooral niet moet doen is de teek beschadigen want zo kan het lichaam van de kop breken en blijft er een stukje achter. Het is ook niet nodig om de teek te verdoven (met alcohol), weg te branden of het lijfje rond te draaien tot de teek loslaat. Deze handelingen zijn zelfs sterk af te raden, omdat de teek dan alsnog zijn speeksel laat lopen, inclusief de mogelijke bacteriën die de ziektes kunnen veroorzaken en de kans op besmetting juist wordt vergroot!
De goede manier om een teek te verwijderen bij je hond
Wanneer je zeker weet dat het een teek is en geen wrat, tepel of ander bultje dat vastzit aan jouw hond, dan kun je de teek verwijderen. Er zijn diverse hulpmiddelen in te zetten, zoals een speciale tekenpincet of tekenlasso. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond vast en trek de teek er dan recht omhoog uit. Dus je hoeft niet te draaien zoals vaak wordt gedacht, dit kan de teek beschadigen. Wanneer je de teek hebt verwijderd, kun je de plek ontsmetten met bijvoorbeeld 70% alcohol. Noteer ook voor de zekerheid de datum van verwijderen en de plek waar de teek heeft gezeten. Dit voor eventuele klachten in de toekomst die kunnen wijzen op een tekenziekte.
Hou de plek waar de teek zat de komende dagen in de gaten. Ontstaat er een (rode) kring om de plek heen of gaat het ontsteken, dan kan dat een signaal zijn dat er een ziekte is overgebracht.
Een teek bij je hond voorkomen
Je doet jezelf en je viervoeter een groot plezier om een tekenbeet bij je hond te voorkomen. Dit kun je doen door tekenwerende of tekendodende middelen te gebruiken. Er zijn halsbanden, druppels, sprays of tabletten te krijgen, met chemische of natuurlijke ingrediënten. Ook zijn er combinatiemiddelen mogelijk, die naast teken ook beschermen tegen vlooien en muggen. Overleg met je dierenarts welk middel voor jou hond het meest geschikt is: elke hond is anders en er zijn honden die van bepaalde middelen ziek worden of daar sterk op reageren, als op een allergische reactie.
Het simpelste en meest voor de hand liggende advies wat we je kunnen geven, is om je hond dagelijks te controleren op teken, zeker wanneer je hond door gras en struiken heeft gelopen. Check met name de oren, kop, nek, poten en tenen. Een handig hulpmiddel om het karweitje makkelijker te maken, is om een kledingroller te gebruiken! Hiermee kun je over de vacht van je hond ‘borstelen’ en eventueel loslopende teken zo vinden, want ze plakken daar zo aan vast. Tip van ons 😉, graag gedaan!