Kunnen honden besmet raken met het virus, en dit verder verspreiden? In dit blogartikel lees je er meer over.
De wereld staat op zijn kop vanwege het nieuwe coronavirus covid-19. Stukje bij beetje wordt er steeds meer bekendgemaakt over deze nieuwe uitbraak, maar er is ook nog steeds veel onzeker. Zo ook hoe het bijvoorbeeld zit met het coronavirus en de hond. Kunnen honden besmet raken en zo ja, kunnen ze het virus dan ook doorgeven? In dit blogartikel geven we antwoord op de vragen die je misschien hebt rondom het coronavirus en onze trouwe viervoeters.
First things first: wat is het coronavirus?
Laten we meteen met de deur in huis vallen: er zijn verschillende soorten coronavirussen. Eigenlijk is coronavirus een verzamelnaam voor allerlei soorten afstammingen. We zetten de belangrijkste op een rij.
Chinese coronavirus
Het nieuwste coronavirus, covid-19, is ontdekt in China op een markt in Wuhan. Samengevat worden daar wilde dieren ter consumptie als delicatesse aangeboden. Het onderzoek is nog in volle gang, maar vooralsnog lijkt het dat het eten van slangen die besmet zijn geraakt door zieke vleermuizen (dragers van dit type coronavirus) de oorzaak van deze wereldwijde uitbraak bij mensen. Andere beweren dat de besmetting afkomstig is van het SARS-coronavirus (hierover later meer).
Voor zover bekend is dit nieuwste coronavirus alleen overdraagbaar van dier op mens na het eten van besmette wilde dieren, en van mens op mens via de lucht door middel van hoesten en niezen (doordat kleine druppeltjes het coronavirus bevatten).
Sars- en mers-coronavirus
Eerdere afstammingen van het coronavirus zijn onder meer SARS en MERS, waar ook de link tussen mensen en dier kan worden gelegd. Het SARS-coronavirus lijkt vooralsnog te zijn ontstaan na contact met civetkatten (ja, die van de kakkoffie Kopi Luwak) uit Azië en zorgde in 2002 voor een griepgolf. Deze afstamming lijkt dus ook voor te komen onder vleermuizen. Het MERS-coronavirus, ontdekt in 2012, lijkt weer afkomstig te zijn van dromedarissen uit het Midden-Oosten.
Vooralsnog lijkt het erop dat deze afstammingen van het coronavirus door zoogdieren gedragen kunnen worden en de mens kunnen besmetten. Het lijkt er echter op dat mensen die deze coronavirussen bij zich dragen, hier niet hun hond of andere huisdieren mee besmetten.
Canine coronavirus
Tot nu zijn er gelukkig dus geen gevallen bekend waarbij het Chinese coronavirus is ontdekt bij honden. Maar het Canine coronavirus is een afstamming dat wel besmettelijk kan zijn voor honden. Wellicht doet deze naam wel een belletje rinkelen. Dit type coronavirus is in 1971 in Duitsland ontdekt na een uitbraak ervan onder waakhonden. Het Canine coronavirus kan darmproblemen zoals diarree bij de hond veroorzaken, maar ook koorts en een mindere eetlust zijn symptomen.
In de meeste bekende gevallen zijn honden besmet geraakt door het eten van hondenpoep dat het virus bij zich droeg. Er zijn geen gevallen bekend waarbij het Canine coronavirus is ontdekt bij mensen.
Het nieuwe coronavirus: mens versus hond, en andersom
Nu we meer weten over de verschillende afstammingen van het coronavirus, kunnen we inzoomen op het nieuwste coronavirus. Hoeveel invloed heeft het Chinese coronavirus op de gezondheid van de hond?
Besmetting en verspreiding van het coronavirus via de hond
Volgens het RIVM is er op dit moment geen bewijs dat honden en andere huis- of gezelschapsdieren ziek kunnen worden van het nieuwe coronavirus, of dat ze dit verder kunnen verspreiden onder mensen. Er zijn ook geen gevallen bekend waarbij het Chinese coronavirus van mens op hond is overgegeven. Het lijkt er dus op dat de hond niet gevoelig is voor besmetting van dit nieuwe coronavirus.
In de meeste bekende gevallen zijn honden besmet geraakt door het eten van hondenpoep dat het virus bij zich droeg. Er zijn geen gevallen bekend waarbij het Canine coronavirus is ontdekt bij mensen.
Nieuwsbericht van ontdekking hond met het chinese coronavirus
Eind februari en begin maart deed het nieuws de ronde dat een hondje uit Hong Kong besmet zou zijn met het nieuwe coronavirus. De hond werd getest na bleek dat zijn baasje het virus had opgelopen. De hond werd in quarantaine gezet om uit te zoeken of het virus dan toch kon worden overgedragen van hond naar mens of andersom. Een eerste test wees uit dat het virus in lichte mate aanwezig was in de neus en oren van de hond, maar een tweede test bewees dat het dier toch niet besmet was. Het hondje werd zaterdag 14 maart herenigd met zijn baasje, maar is maandag overleden aan de gevolgen van stress vanuit de quarantaine. Het oude beestje was al 17 jaar oud.
De hond verzorgen als je zelf bent besmet met het coronavirus
Heb je helaas zelf het Chinese coronavirus opgelopen, dan is het verstandig om (als je dat al niet hebt gedaan), eerst contact op te nemen met de huisarts. Om verdere uitbraak te voorkomen is het raadzaam zoveel mogelijk binnenshuis te blijven en sociaal en fysiek contact met anderen te vermijden. Ja, dit betekent ook in het contact met de hond! Helaas dus even minder aaien of knuffelen met je trouwe viervoeter, en ook niet laten kussen of likken. Nogmaals: er zijn geen aanwijzingen dat honden en andere huisdieren besmet kunnen raken met het virus of dit verspreiden, maar uit voorzorg is het verstandig om ook van huisdieren afstand te bewaren.
Laat jouw thuissituatie het toe, dan is het aan te raden anderen die niet besmet zijn met het coronavirus tijdelijk voor de hond te laten zorgen, zoals gezinsleden, huisgenoten, buren of een pension in de buurt. Verblijf je (zoals wordt aangeraden) in een aparte kamer, laat je hond dan niet bij je.
Voorkomen is beter dan genezen
In alle informatie-overspoelingen over het nieuwe coronavirus, hopen we dat dit artikel heeft bijgedragen om meer duidelijkheid te verschaffen over de verschillende coronavirussen en de invloed van deze virussen op je hond en andere huisdieren. Vooralsnog is er geen bewijs gevonden dat het nieuwste coronavirus een gevaar is voor je trouwe viervoeter. Alsnog is het handig om ook in de omgang met huisdieren zoveel mogelijk de hygiënemaatregelen in acht te nemen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Dus:
- was je handen regelmatig, ook vóór je contact hebt met je hond;
- laat je niet te veel likken door je hond;
- bedek je mond en neus met je elleboog of een papieren zakdoek wanneer je niest;
- voorkom dat je hond poep eet (voor het Canine coronavirus);
- het kan nooit kwaad om je hond regelmatig te borstelen, knippen of wassen.
En last but not least: ben je gezond en heb je voor zover je weet geen klachten of last van het nieuwe coronavirus, dan raden we je aan om er met de hond lekker op uit te gaan. Uiteraard met gepaste afstand van andere wandelaars, hondeneigenaren en viervoeters. Nu we allemaal meer in huis zitten, vindt de hond dat beetje extra aandacht vast niet erg. En laten we eerlijk zijn: wijzelf kunnen die afleiding en frisse lucht stiekem ook wel gebruiken. Zorg goed voor jezelf en elkaar. Hopelijk kunnen we deze moeilijke tijd snel achter ons laten.