Een onschuldig lijkend grasaartje kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. We vertellen waarop je kunt letten en hoe dit te voorkomen.
De meeste honden vinden het heerlijk om door het hoge gras te banjeren. Met flapperende oren en een tong die op hun enkels hangt. En zeg nou zelf, wandelen in een natuurgebied en je viervoeter zo vrolijk zien, daar word je als eigenaar ook blij van! Maar let op: dit hoge, slecht onderhouden en vaak ongemaaide gras is een heus paradijs voor de grasaar.
Wat is grasaar?
In het voorjaar en in de zomer wanneer het gras tot bloei komt, ontwikkelt de grasaar zich. Grasaren zijn scherpe zaden van een grassoort. Het is een soort pluim aan het uiteinde van een grasspriet die eerst groen is van kleur en door uitdroging meer geel kleurt. Dan vallen ze als losse zaden uit elkaar om zichzelf te verspreiden. Grasaren worden ook wel ‘kruipers’, genoemd, en met een reden. Ze hebben een scherpe punt aan de onderkant en stevige weerhaakjes waardoor ze kunnen kruipen. Dit kunnen ze maar in één richting, namelijk vooruit.
Waarom is een grasaar gevaarlijk voor de hond?
Omdat grasaren zo’n scherpe punt hebben, prikken ze gemakkelijk door de vacht of huid van je hond. Door de weerhaken kruipen ze steeds dieper de vacht of huid in. In principe kan dit over het hele lichaam van de hond, maar de ‘favoriete’ plek van een grasaar – ofwel waar dierenartsen ze het meeste tegenkomen -, zijn de neus, de oren, de ogen en in de poten van de hond.
Een grasaar is voor elke hond een risico, maar je kunt je voorstellen dat bij langharige honden de grasaren nog makkelijker door de vacht kruipen en zo de huid binnendringen. Bij honden met een korte vacht zal de grasaar vaakt direct in de huid prikken.
1. Neus
De meeste honden snuffelen er op los. Tijdens het snuffelen kan er een grasaar in de neusholte terechtkomen die door de weerhaken verder naar binnen kruipt. De meeste honden zullen luid gaan niezen en proesten. Het is als eigenaar belangrijk dat je dit signaal herkent en direct contact opneemt met de dierenarts. Hoe eerder je erbij bent, des te groter de kans dat de grasaar voorzichtig teruggetrokken kan worden. Negeer je de signalen dan kan dit ernstige gevolgen hebben, omdat de neusholte in verbinding staat met de hersenen.
2. Oor
De hondenoren zijn een favoriete plek van de grasaar. Vaak honden met hangende, harige oren hebben regelmatig een grasaar in het haar van de oren. Als je dit niet op tijd opmerkt als eigenaar, kruipt de aar steeds verder de gehoorgang in. Wanneer de gehoorgang is bereikt, heb je een hond die veel met de kop schudt, hevig flapperende oren heeft en soms ook de kop een beetje scheef houdt. Valt één van deze dingen je op, neem dan contact op met je dierenarts. In de kliniek kan in het oor worden gekeken of er een grasaar inzit of dat het schudden met de kop een andere oorzaak heeft.
Wanneer de signalen niet zijn opgemerkt en er zit een grasaar in het oor, kan dit ernstige gevolgen hebben. Een ‘verwaarloosde’ grasaar in het oor kan door het trommelvlies heen prikken en kruipt verder richting de hersenen, met mogelijke schade als eenzijdige doofheid tot gevolg.
3. Oog
Een grasaar in het oog is erg gevaarlijk. Wanneer een grasaar via het ooglid in het oog van de hond komt, kan deze achter de oogbol terechtkomen. Wanneer je hond door het hoge gras heeft gelopen en bij thuiskomst of nog in het natuurgebied traant of knijpt met de ogen, kan dit betekenen dat er een grasaar in het oog zit. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met je dierenarts. Een grasaar kan ernstige schade aan het oog veroorzaken, zelfs met zichtverlies tot gevolg.
4. Poot
Nog zo’n favoriet plekje van de grasaar om de huid van de hond binnen te kruipen is via de poot. Met name de zachte plekken tussen de (bij voorkeur harige) tenen. De aar kruipt door de teen. Dit is erg pijnlijk en heeft bijna altijd een heftige ontsteking als gevolg. Wanneer je hond veel krabt, bijt of likt en je ziet niet direct iets, kan dit betekenen dat er een grasaar in de huid zit. Soms kan het zijn dat je door goed te kijken de grasaar nog ziet zitten en je hem er voorzicht uit kan trekken. In de meeste gevallen is de aar niet meer te zien en is de plek al gezwollen maar ook pijnlijk. Het beste is om contact op te nemen met je dierenarts.
Tijdens de wandeling in een gebied waar je grasaren ziet liggen, kan het opvallen dat je hond opeens piept, opspringt en driftig bijt naar bijvoorbeeld de poot. Kijk dan direct boven op en tussen de tenen maar ook naar de onderkant van de voet. De kans is heel groot dat je daar een grasaar ziet zitten. Haal deze onmiddellijk voorzichtig weg.
Fysieke schade én gedragsproblemen door de grasaar
Grasaren lijken zo klein en onschuldig, maar ze kunnen veel ongemak en pijn bij je hond veroorzaken. We hebben de 4 favoriete plekken genoemd, maar omdat de grasaar zo graag kruipt kan deze ook in de keel en longen terechtkomen. Niet alleen kan een grasaar enorme gevolgen hebben op het fysieke gestel van je hond, maar daaruit voortvloeiend ook op het gedrag! Bedenk als de hond eenzijdig doof is geworden door een grasaar, dat de hond wat schrikachtiger en wantrouwender kan worden omdat hij andere honden of mensen niet goed aan hoort komen.
Hoe de grasaar bij de hond te voorkomen?
Na het lezen van de gevaren van de grasaren in het lichaam van je hond, zal de schrik er vast goed inzitten. We hebben aardig wat horrorscenario’s opgeschreven en uit bovenstaande lijkt wel alsof je je hond nooit meer kunt laten spelen en ravotten in het hoge gras. Natuurlijk ontwijk je voortaan liever velden of plekken met veel grasaren, maar dat is de ideale wereld. In natuurgebieden en in bermen waar het wilde gras in de maanden juni, juli, augustus en september de kans krijgt lekker te groeien, heeft de grasaar veel speling. Voorkomen is en blijft beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om zowel tijdens als na de wandeling je hele hond grondig te inspecteren, met extra aandacht voor de neus, ogen, oren en poten.
Hou het gedrag van je hond goed in de gaten. Vind je dat de hond plotseling veel niest, veel met het hoofd schudt of opeens veel aan een pootje likt? Wanneer je vermoedt dat je hond een grasaar heeft, neem dan direct contact op met de dierenarts. Hoe eerder de grasaar wordt verwijderd hoe beter!