A.h.v. onze Infographic bespreken we waarom bepaald menselijk voedsel goed of slecht is voor de hond
Wanneer we het op onze trainingen hebben over voedsel wat de hond mag eten, dan kijken veel cursisten verbaasd als we ze vertellen dat een beetje witte rijst, een likje pindakaas of een plakje banaan prima gegeven mag worden aan de hond. Er is best veel menselijk voedsel dat de hond mag eten en zelfs ontzettend lekker vindt! Bovendien is het gewoon ontzettend leuk te zien hoe de hond voor het eerst iets proeft. Helaas is er ook een keerzijde en zijn er ook voedselbronnen die de hond veel schade kunnen toebrengen, zoals chocola of druiven. Om in een oogopslag te kunnen zien welk voedsel (met mate) veilig aan je hond gegeven kan worden, hebben we een Infographic gemaakt. In dit blogartikel leggen we een aantal van die voedingswaren die de hond wel en niet mag, wat meer onder de loep. Met deze achtergrondinformatie begrijp je zo waarom het beter is bepaald eten lekker voor jezelf te houden en niet aan de hond te geven.
Goedgekeurd menselijk voedsel geven aan de hond? Let nog even op het volgende
Uit onze Infographic is te zien dat er verrassend veel menselijk voedsel is dat de hond mag eten. Het is wel aan te raden logisch na te denken:
- Geef menselijk voedsel aan de hond met mate. Te veel van een product kan alsnog schade (diarree, maagklachten) veroorzaken.
- Zorg dat groenten en aardappelen gekookt/gepureerd/bereidt zijn voordat je het aan de hond geeft, om giftige stoffen onschadelijk te maken.
- Net als bij mensen, kunnen honden ook een allergie voor een bepaald voedselproduct hebben. Dus ook menselijk voedsel wat voor de hond in principe niet gevaarlijk is , kan voor jouw hond toch onverdraaglijk zijn. Denk aan pinda(kaas), kaas, melkproducten of paprika.
- Zorg dat het eten dat je de hond geeft zoutloos is, en geen sausjes/kruiden e.d. bevat.
- Geef niet te veel natuurlijke suiker (fruit bevat veel suiker).
- Geef je de hond voor het eerst iets nieuws te eten, geef een heel klein beetje en hou je viervoeter dan in de gaten. Zo kom je erachter of je hond wel of niet een (allergische) reactie heeft.
Fruit
Veel honden zijn gek op fruit, en vooral het kauwen op een knapperig sappig stukje appel is een favoriet. Met een stukje appel geef je de hond (extra) antioxidanten en vitamines, maar geef nooit het klokhuis met de pitjes! Kauwt de hond op de pitjes, dan komt de voor de hond giftige stof blauwzuur (waterstofcyanide) vrij. Verwijder dus het klokhuis en pitjes en let goed op met uitlaten, want daar slingeren toch vaak klokhuizen van appels rond.
Over pitjes gesproken, bij steenvruchten (o.a. abrikoos, pruim, kers) is het ook oppassen met de pitten. De vruchten zelf zijn niet per se schadelijk voor de hond, de pitten daarentegen wel. De hond kan hier misselijk van worden en braken.
Een geschild stukje citrusfruit geven kan ook prima. Het ligt aan de smaak van de hond, de ene hond vindt het lekker en de ander kijkt er niet naar om. Bij sommige honden kan citrusfruit maagklachten veroorzaken. Het is dan ook raadzaam nooit een hele vrucht te geven, maar een mandarijnpartje zo nu en dan kan niet zo veel kwaad.
Druiven en rozijnen/krenten (gedroogde druiven) zijn giftig voor de hond. Een flinke inname van druiven kan leiden tot acute nierfalen en zelfs dood. Geef de hond deze vrucht dus niet, maar ook geen andere voedingsmiddelen als een krentenbol of plak cake waar een rozijn in is verwerkt.
Melkproducten
Een stukje kaas, het bakje Griekse yoghurt of een slokje melk. Het kan in principe niet veel kwaad bij de hond en de meeste viervoeters vinden het heerlijk. In melk en veel melkproducten zit lactose. Krijgt de hond hier veel van binnen, dan kan het een laxerende werking hebben. Is je hond gevoelig voor lactose (intolerantie), dan kan je hond hevige diarree krijgen of gaan braken als hun darmen het minder goed kunnen verdragen.
Vlees/vis
Honden mogen (en lusten!) veel soorten vlees en vis. Voor honden die gewend zijn om rauw vlees/vis te eten, is een beetje rauw vlees geven geen probleem. Geef je (nog) geen rauw of vers vlees, geef dan kleine stukjes en bouw langzaam uit, zodat het verteringskanaal van je hond eraan kan wennen, het wordt namelijk echt anders verwerkt dan brokken of natvoer. Geef geen rauw varkensvlees, dit kan namelijk de ziekte Aujeszky bevatten en de hersenen van de hond aantasten. Varkensvlees (en dus ook half-om-half gehakt) altijd bereiden. Ook kip of kalkoen eerst bereiden voordat je het aan de hond geeft.
Een echte ei-opener 😉: een rauw ei is gemakkelijker te verteren voor je hond dan een gekookt ei! Je kunt een rauw ei met schil en al geven, in de schil van een ei zit lekker veel calcium. Geef je een gekookt ei aan je hond, doe dit dan zonder schil want de structuur ervan verandert met koken en wordt moeilijker verteerbaar. Let bij een gekookt ei goed op dat het ei voldoende is afgekoeld dat de hond zijn bek er niet aan brand!
Koolhydraten
Wat restjes oud brood aan de hond geven kan geen kwaad, maar geef niet te veel. Geef in ieder geval nooit rauw brooddeeg. Dit bevat vaak gist en rauw deeg rijst dan nog na. Gassen kunnen zich ophopen in het spijsverteringskanaal van je hond. Je hond zal hier veel pijn van hebben. Dit risico verdwijnt wanneer het brood bereid is. Een broodkorstje kan dus geen kwaad.
Rauwe aardappelen bevatten de voor zowel hond als mens giftige stof solanine. Dit zit ook in de schil en in de uitlopers van de aardappel, dus geef dit niet aan je hond. Een gekookte aardappel kan prima; de giftige stof blijft namelijk achter in het gekookte water. De zoete aardappel is familie van de knollen en dat mag de hond dus prima eten. Alhoewel dit rauw kan, is het raadzaam de zoete aardappel ook te schillen, schoon te maken en te bereiden.
Wist je dat maïs een van de meest voorkomende ingrediënten is in hondenvoeding? De hond kan dus gerust mais eten, zelfs popcorn als het niet gezout is! Bij mais voor de hond gaat het om de korrels en niet de kolf. De harde kern van de kolf is moeilijk te verteren voor de hond en kan darmblokkades veroorzaken. Ook quinoa wordt tegenwoordig veel gebruik tin hondenvoeding als alternatief voor mais, tarwe en soja. Dit kan de hond (bereid) dus ook prima eten.
Noten
Kort gezegd zijn alle noten schadelijk voor de hond. Macadamianoten spannen de troon, want deze kunnen het zenuwstelsel en de spieren van de hond flink aantasten! Walnoten kunnen giftige schimmels bevatten, waar honden verlammingsverschijnselen van kunnen krijgen.
Net als bij mensen kunnen honden een pinda-allergie hebben. Heeft je hond dat niet, dan mag je hond prima een likje pindakaas. Pindakaas bevat goede vetten, eiwitten en vitamines. Wel belangrijk om een 100% natuurlijke pindakaas te kiezen, waar geen zoetstof of andere smaakmakers aan zijn toegevoegd.
Groenten
Honden zijn van nature vleeseters. Groenten bevatten plantencellen, die je hond rauw niet zo goed kan afbreken. In rauwe groenten zitten schadelijke stoffen als tannine (peulvruchten) en lectine (sperziebonen). Kook of pureer de groenten dan ook eerst voordat je het aan je hond geeft. Door de groenten te koken, worden deze stoffen onschadelijk gemaakt en kun je een kleine portie met een gerust hart aan je hond geven.
Alhoewel broccoli tot de koolsoorten hoort (die je aan je hond kan geven), benadrukken we toch dat broccoli de stof isothiocyanaat bevat, dat sommige honden niet goed kan verwerken. Ze kunnen misselijk worden en buikpijn krijgen.
Van champignons en paddenstoelen krijgen honden buikkrampen en kunnen zelfs stuiptrekkingen krijgen. Ook doen deze groenten geen goed voor de lever en nierfalen, en kan de hond bij het eten van paddenstoelen komen te overlijden. Kleine hondenrassen (corgi, jack russell) zijn hier extra gevoel voor.
Knoflook (alle loken) en uien zijn gevaarlijk voor de hond. Uien bevatten stoffen die in oxidanten worden omgezet, die er weer voor zorgen dat de rode bloedcellen van je hond beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Geen rauwe of bereidde uien dus!
Wat betreft paprika, aubergine, tomaat zijn de meningen verdeeld of het wel of geen kwaad kan om dit aan de hond te geven. Net als bij mensen zijn sommige honden wel en anderen honden niet allergisch voor deze groep groenten die tot de nachtschadefamilie behoren. Deze groenten kunnen bij de hond allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren. Wil je het echt geven aan je hond, ga de onrijpe varianten in ieder geval uit de weg. De courgette en komkommer horen dan weer niet bij deze familie en kunnen rustig gegeten worden door de hond.
Overige
In het rijtje overige staan producten die voor de mens al belangrijk zijn om met mate te nuttigen, dus voor de hond is het hiermee helemaal oppassen geblazen. De zoetstof xylitol gebruiken fabrikanten als suikervervanger en wordt verwerkt in veel menselijke voedingsmiddelen. Dit is zeer giftig voor de hond en kan leverfalen en lage bloedsuikerspiegel bij je hond veroorzaken. Te veel zout kan (net als bij de mens) dorst opwekken, wat kan leiden tot natriumvergiftiging, de neiging van de hond tot veelvuldig drinken en dus ook veelvuldig plassen. Het lijkt een open deur..maar geef je hond geen alcohol of cafeïne, dat is gevaarlijk en kan tot veel complicaties en zelfs de dood leiden. Ook chocolade is een no-go voor de hond.
Heeft de hond te veel of verkeerd menselijk voedsel gegeten?
Tijdens een wandeling met de hond ligt er genoeg eten op straat wat de hond op kan peuzelen. Paddenstoelen in het bos, een klokhuis van een appel die achteloos in het gras is gegooid of je boterham met chocopasta waarvan je toch echt dacht dat ‘ie nog op je bord lag. Heeft je hond iets gegeten dat je niet vertrouwt of merk je dat je hond slomer is, flinke diarree heeft of andere verschijnselen zichtbaar worden? Neem dan contact op met je dierenarts.