Maak kerst hondproof met onze tips.
De december-feestdagen zijn een tijd van vreugde, gezelligheid en samenzijn. Dat geldt natuurlijk ook voor onze trouwe viervoeters! Terwijl we genieten van de festiviteiten, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het kerstseizoen ook leuk en veilig is voor de hond. Zie jij er als een kerstboom tegenop om je hond bij de kerstversieringen, het lekkere eten en de visite vandaan te houden? Hier zijn enkele tips om de kerst hondproof te maken, en zo de kerst veilig voor je hond en jezelf te maken.
Maak de kerstboom veilig voor de hond
Heb je een echte kerstboom in huis gehaald? Het sap van de kerstboom is giftig. Heb je een afgezaagde kerstboom in een bak water staan, laat je hond hier dan niet uit drinken. Heeft je hond toch flink lopen slobberen? Wees dan waakzaam op signalen als diarree, braken of maag- en darmproblemen. De kerst hou je ook veilig voor de hond door de eigen eet- en waterbak niet te dichtbij de kerstboom te zetten. Uitgevallen naalden kunnen daarin terecht komen en zo het water vergiftigen.
Over die naalden gesproken, laat ze niet te lang op de vloer liggen. De naalden van een kerstboom zijn giftig voor de hond. Bovendien zijn ze vaak erg scherp, en kunnen de slokdarm of darmwand beschadigen, door gaatjes te veroorzaken. Een extra rondje met stoffer en blik door de kamer kan dus geen kwaad. Ook als je hond met zijn snuit in de boom zit om een hapje te nemen, dan is het ook zaak de hond weg te halen bij de kerstboom.
Heeft de hond daags na het neerzetten van de kerstboom een opgezette kop met gezwollen ogen en oren? Dan kan het zijn dat je viervoeter allergisch is voor de boom. Helaas helaas, dan doe je er goed aan een kunstkerstboom neer te zetten.
Andere giftige kerstplanten
Een kerststukje op tafel als extra blikvanger is natuurlijk prachtig. Blijf opletten dat de hond geen hapje neemt van de blaadjes en besjes van de hulst, maretak, kerstroos, kerstster en de amaryllisbol. Kort gezegd zijn deze kerstplanten allemaal giftig voor de hond. Komt de huid van de hond ermee in aanraking, dan kan dat irritatie en jeuk veroorzaken. Bij inname kan het slijmvlies in de mond geïrriteerd raken, met (acuut) braken of diarree tot gevolg. Hou de kerstplanten dus buiten het bereik van de hond om de kerst veilig te houden voor je hond.
Hang de kerstversieringen op veilige hoogte voor de hond
Is dit de eerste keer dat je samen met je hond kerst viert? Hang dan niet direct al je mooie of dure kerstversieringen in de boom. Je houdt de kerst veilig door je hond eerst te laten wennen aan de onversierde boom in de kamer. Je kunt met het optuigen beginnen als de hond geen interesse toont in de boom, of er uitendelijk aan gewend is geraakt.
En ook al laat je hond de kerstboom met rust, die kwispelende staart kan toch die takken raken! Zorg ervoor dat er genoeg bewegingsruimte is voor de hond om langs de kerstboom te lopen. Als extra zekerheid is het verstandig de boom vast te maken aan de muur of het plafond. Zo komt jouw omvallende kerstboom niet in een uitzending van funniest home video’s terecht.
Om je hond én je kostbare kerstballen veilig te houden, is de tip om de onderste takken van de kerstboom leeg te laten. Volhangen met plastic versieringen is ook een optie. Hang de breekbare, glazen ornamenten zo hoog mogelijk in de boom. Breekt er toch een glazen bal? Geen paniek. Zorg eerst dat je hond veilig in een andere ruimte zit en niet met zijn pootjes door de glasscherven banjert. Zo kun jij rustig opruimen. Let extra goed op die ijzeren haakjes waarmee je je ornamenten in de boom hangt. Die wil je niet los hebben rondslingeren, met de kans op inslikgevaar van je hond. Je wilt niet dat zo’n haakje in de bek of darm van je hond blijft steken.
Voor sommige honden nodigen lametta, engelenhaar en glinsterende slingers gewoon uit om de tanden in te zetten. Ook de kerstlampjes in de boom, of die nou op stroom of met batterijen zijn, zijn niet gemaakt om lekker op te kauwen. Werk bedrading zo goed mogelijk weg, zodat de hond er niet gemakkelijk bij kan. Blijft de aantrekkingskracht van de hond op deze attributen groot, dan doe je er het beste aan je hond niet alleen met de kerstboom te laten, en met name de lichtjes alleen aan te doen als je er zelf bij bent.
Feestelijke maaltijden
Het ziet er feestelijk uit die zuurstokjes, kerstkransjes of kerstballen met alcoholische drankjes in de boom. Het is beter als de hond daar niets van binnenkrijgt! We hebben al eerder geschreven over het gevaar van chocolade voor je hond, dus daar zullen we verder niet over uitweiden. Verstandig is om niets eetbaars in de boom te hangen, of als je dat echt graag wilt, het zo hoog te hangen dat de hond er in ieder geval niet bij kan.
Ga jij voor een gezellig gourmet of een heel gangendiner? Wat je ook van plan bent te bereiden, let op dat die vliegensvlugge viervoeter niet overal bij kan. Indien je voor het hoofdgerecht iets van gevogelte of wild met bot klaarmaakt, is het erg verleidelijk zo’n botje aan de hond te geven. Maar een scherp botje kan de darmwand beschadigen, of je hond kan er in stikken als hij te gulzig eet. Liever geen botjes geven, of als je hond dit wel gewend is, echt goed opletten! Het netje of bindtouw waar je rollade of kalkoen in vast heeft gezeten, zitten vol lekkere sappen en geuren, te verleidelijk voor je hond om te laten liggen. Direct in de bak buiten of minimaal in een afgesloten zak weggooien.
Met de feestdagen zijn we – of de gasten – vaak wat coulanter naar honden toe, en met hun grote smekende ogen valt er *oeps* opeens sneller wat van tafel. Nu mag de hond heus wel een stukje vlees of groente, maar vooral kant-en-klare gerechten of gemarineerd vlees is veel te zout, te gekruid of te vet voor de hond. Dit kan niet alleen leiden tot maag- of darmproblemen bij je hond, maar ook dat jij de rest van de kerstdagen achter je hond aan de kots en diarree aan het opruimen bent. Je hond met iets lekkers verwennen kan prima met een extra kauwbot, of een hondvriendelijke kerstmaaltijd, makkelijk zelf te maken of te koop in de dierenwinkels.
Maak afspraken met je gasten
Komen er mensen bij jou over de vloer om gezellig de feestdagen te vieren? Laat je gasten van tevoren via een appje of bij binnenkomst weten dat jouw hond ook in huis ronddartelt, en dat het handig is met een paar zaken rekening te houden om de kerst veilig te houden voor hond en mens. Spreek bijvoorbeeld af dat de hond geen menseneten krijgt. Of alleen eten krijgt wanneer jij als eigenaar dit goed hebben gekeurd. Bedenk ook de regel dat de hond met rust wordt gelaten als deze lekker in de mand of bench gaat liggen. En wie doet ook alweer het volgende uitlaatrondje? Niemand heeft zin als het spelletje sjoelen spannend begint te worden, of het eerste neutje wordt ingeschonken. Dus spreek dit op tijd af.
(Kijk even goed naar de hond op deze foto: de tong uit de bek van de hond is geen glimlach, maar een indicatie van spanning. De hond wordt vastgehouden, is dichtbij de gezichten van een paar mensen, moet waarschijnlijk ook naar iemand in de buurt van de camera kijken. Zoals je ziet, voelt de hond zich daar niet al te comfortabel bij.)
Die afspraken kun je trouwens ook maken als jij en je hond elders zijn uitgenodigd! Bespreek waar je hond een rustig plekje kan krijgen bij de mensen waar je op visite gaat. Wanneer je hond zelf nog niet goed de rust kan vinden, of in een vreemde omgeving gespannen blijft, is het raadzaam een (reis)bench mee te nemen. Het is trouwens ook echt geen schande of stap terug om de bench die je ein-de-lijk niet meer nodig had, tijdelijk voor deze festiviteiten weer van zolder te halen. Met een bench kunnen zowel je hond als jij even rustig bijkomen en kletsen met familie en vrienden, zonder de hele tijd op elkaar te moeten letten of de hond te moeten corrigeren.
Met veel drukte in huis, kan het lastig zijn voor je viervoeter, en zeker een nog jonge hond, om zelf de rust op te zoeken. Ze willen overal bij zijn, en kunnen van vermoeidheid en spanning vervelend gedrag gaan vertonen. Dit komt de gezelligheid niet ten goede. Creëer van tevoren een veilige en rustige ruimte, waar je hond zich kan terugtrekken als het feestgedruis te veel wordt. Leg ook alvast een speeltje of kauwbot binnen handbereik, zodat de hond zich even kan vermaken. Samen met de hond een hondenpuzzel doen is een leuke kerstactiviteit om met visite en/of kinderen te doen. De hond betrekken bij de gezelligheid kan iedereen waarderen.
Creëer een uitlaatklep voor je viervoeter
Ook als de hond zich voorbeeldig gedraagt, kan de spanning wat oplopen. Bedenk hoeveel verleidingen de hond wel niet moet doorstaan! Lekkere hapjes op de tafel, knisperend cadeaupapier en drukke kinderen waar de hond gezellig mee wil spelen. Zorg op de kerstdagen voor een uitlaatklep voor de hond. Biedt voldoende beweging zodat de hond de overtollige energie kwijt kan. Je zult zien dat de hond daarna weer openstaat om binnen in de drukte en warmte naar je te luisteren. Even gezellig met zijn allen een frisse neus halen, zodat de hond even de pootjes kan strekken en jullie naar alle kerstlichtjes kunnen kijken, is trouwens een superleuke kerstbezigheid!
Bewaar de kerstcadeaus veilig voor de hond
Geen kerst zonder cadeautjes onder de boom (tenminste, bij huize Doderer dan:P)! De pakjes kunnen een grote aantrekkingskracht hebben op de hond. Vermijd het gebruik van linten, touw of inpakpapier dat gevaarlijk kan zijn als je hond erop kauwt. Wil je op kerstochtend je cadeaus nog heel aantreffen? Dan is het verstandig deze niet al op kerstavond onder de boom te leggen. Doe dit pas op de dag zelf. Zo kun je de hond (en je pakjes) goed in de gaten houden.
Enne, je hond maakt de feestdagen natuurlijk extra speciaal. Je viervoeter heeft ook wel een eigen cadeautje verdient onder de boom, zoals een nieuw speeltje of lekkere kluif. Leg ook dat pas onder de boom wanneer je er zelf bij kunt blijven. De geur van een hondensnack of het geluid van een hondenspeeltje is voor de hond waarneembaar door het cadeaupapier heen. Voorkom dat de hond al zelf op onderzoek uitgaat en je hem/haar al kauwend op het nieuwe speeltje vindt.
Veilig kerst vieren met de hond
Met bovenstaande tips weet je waar je op kan letten om samen met je hond te genieten van een veilige en vreugdevolle kerst. Heeft je hond toch iets ernstigs gegeten of heb je niets doorgehad maar wordt je hond opeens ziek? Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts met dienst. Vergeet niet om momenten van rust en ontspanning toe te voegen aan de festiviteiten. Zo genieten jullie allemaal van het samenzijn tijdens deze speciale tijd van het jaar! 🎄🐾