Opgegroeid met herdershonden zat de voorliefde voor dit ras er al snel in. Nu heeft Indra haar eigen hond: ontmoet Seppe!
Vertel eens, wie is je lieve viervoeter?
“Seppe is een kruising tussen een Zwitserse herder en een Australische herder (mix). Niet dat je nou echt kan zien dat zijn vader een spierwitte hond is ;-). Seppe’s vader is een raszuivere herder en zijn moeder (Polly) is een mix. Seppe is geboren op 4 november 2020 op de boerderij in Joure, vandaar dat hij ook een Friese naam heeft gekregen. Hij is dus nu alweer een jaar!”
En wie ben jij als eigenaar?
“Ik ben Indra, ik woonde in Oegstgeest, maar sinds kort zijn Seppe en ik verhuisd naar Hardenberg. Daar kom ik oorspronkelijk vandaan en ik ben dus weer teruggegaan naar mijn roots. Op naar een huis met een mooie tuin en heel veel groen om ons heen.”
Wat is de reden dat je voor een herder hebt gekozen?
“Ik ben opgegroeid met Hollandse herders en heb een voorliefde voor herders. Seppe kwam ik – jawel – op Marktplaats tegen. Bij de eerste ontmoeting op de boerderij werden wij heel enthousiast begroet door zijn mama. Zij vond het helemaal gezellig dat we er waren.
Binnen zaten er 9 schattige puppy op ons te wachten. Ik had nog keuze uit 3 puppy’s. Ik dacht eerst ‘hoe kan je kiezen?’, maar blijkbaar gaat dat uit zichzelf. Seppe kwam naar mij toegelopen en begon mijn hand te likken. Toen ik hem oppakte legde hij z’n hoofdje op mijn armen en toen wist ik: dit is hem! Een al rust straalde van hem af!”
Hoe ging de eerste periode met Seppe in huis?
“Op 30 december 2020 heb ik hem opgehaald. Heel spannend zo vlak voor oud&nieuw, maar Seppe heeft weinig meegekregen van al het vuurwerk. Hij heeft oudejaarsavond heel de avond naast mij op de bank geslapen!
Het slapen ging sowieso vanaf het begin supergoed. De eerste nachten heeft hij in een doos naast mijn bed gelegen en ging hier zelf meteen in liggen, om vervolgens als een blok in slaap te vallen. De eerste nachten nog wel even ’s nachts een plasje maar bij nacht 4 schrok ik ineens om 6 uur wakker…En ja hoor meneer lag nog steeds heerlijk te tukken. Vanaf dat moment heeft hij elke nacht doorgeslapen. Ik had mij voorbereid om flink wat nachtelijke uitstapjes, maar dat viel dus heel erg mee. Daarentegen is Seppe niet bepaald een ochtendhond. Ik moet hem vaak in de ochtend wakker maken voor de eerste wandeling.
Ook het zindelijk worden ging heel goed. Natuurlijk waren er hier en daar wat ongelukjes, maar hij had vrij snel door dat er buiten geplast moest worden. En nu nog steeds: het eerste wat hij doet als we naar buiten gaan, is plassen en poepen. Pas daarna kan er gewandeld worden ;-)”
Wat ging minder van een leien dakje?
“Ik liep vooral aan tegen het overmatig bijten en dan vooral in mijn handen en voeten. Ik hoefde maar op de bank te gaan zitten en hij hing al in mijn voeten. De eerste weken zaten mijn handen dan ook onder de krassen. Gelukkig is dit na het puppygebit wisselen overgegaan. Verder heeft Seppe vanaf het begin al een moeilijke stoelgang, vaak diarree. En uiteindelijk helaas positief getest op giardia. Dat heeft mij wat kopzorgen bezorgd in de eerste maanden. Gelukkig gaat het nu goed, maar ik moet altijd goed opletten wat hij eet.”
Wat is een typische karaktereigenschap van jouw hond?
“Ik moet er stiekem hard om lachen, maar Seppe poept het liefst ehh…een beetje privé…helemaal verstopt tussen de bosje gaat hij pas rustig zitten. Heel handig, want dat scheelt een hoop poepscheppen…Maar als er geen bosjes zijn, dan is het soms wat onhandig. Alleen bij hele hoge nood kiest hij voor het gras.
Ook zijn oren zijn te schattig. Die willen maar niet rechtop! Heel soms gaat zijn rechteroor omhoog, maar links blijft altijd hangen. Niet zoals het bij herders hoort, maar ik vind het juist leuk dat dit bij hem niet zo is. Dat maakt hem uniek.”
Een ander karaktereigenschap is dat Seppe nogal eigenwijs kan zijn. Als hij heeft besloten om rechtsaf te gaan, dan moet ik van hele goede huizen komen om hem mee links te krijgen. Hij gaat soms echt volledig in de hangijzers. Ook begint hij nu met blaffen voor aandacht: ligt zijn speeltje iets te ver bij hem vandaan dan begint ‘ie al te blaffen en wil hij het liefst dat ik hem voor hem pak.”
Waar geniet Seppe heel erg van?
“Borstelen en stofzuigen zijn favoriet. Hij ligt helemaal te genieten als hij wordt geborsteld of als ik hem stofzuig! Erg handig met al die haren, haha.
Ook is hij een echte waterrat. Hij hoeft maar water te ruiken en ligt er al in. Hoe viezer de sloot, hoe beter ;’). En hij eet graag fruit, vooral watermeloen. Daarentegen haalt hij echt zijn neus op voor sperziebonen en komkommer.
Ook heeft hij een behoorlijke verliefdheid op mijn ouders en de buurman. Als hij die ziet, wordt hij dolenthousiast.”
Hoe belangrijk is hondentraining?
“Wij zijn in januari 2021 begonnen met de puppytraining. Mijn collega Margriet heeft een Friese Stabij genaamd Ulbe, en die is één dagje ouder dan Seppe. Zij raadde mij gelijk Doderer Hondenschool aan, geen seconde spijt! Elke week was het weer een feestje.
Na de puppycursus heb ik G&G 1 en 2 gevolgd, ik heb zowel van Frances als Peter les gehad. Ontzettend leuk, en bovenal leerzaam. En ik merk dat Seppe de trainingen ook ontzettend leuk vindt, hij komt elke week enthousiast het veld op. Het is zo leuk om samen met Seppe bezig te zijn. Ik merk steeds meer dat onze band steeds hechter wordt. Daar helpt hondentraining echt ontzettend bij.
Omdat ik in september ben verhuisd, kan ik helaas niet doortrainen in Leiderdorp. Gelukkig heb ik al wel en andere hondenschool in mijn nieuwe woonplaats op het oog. Zij geven agility, daar wil ik graag meer starten als Seppe 1 jaar is. Maar eerst nog even een G&G daar volgen om de puntje op de i te zetten. Voornamelijk met betrekking tot loslopen en komen.”
Een van de belangrijkste lessen die je hebt geleerd op de training?
“Dat het soms goed is om je mond te houden! Eén keer het commando geven is voldoende. Vooral de opmerking: ‘het is een keuze van de hond als hij dan niet luistert’. Hij hoort je echt wel.
Heb je nog een tip voor (toekomstige) hondenbaasjes?
“Realiseer je dat een pup opvoeden veel tijd, geduld en uithoudingsvermogen vraagt. Je doet het niet zomaar even. Ze zijn super schattig, maar ook soms kleine terroristjes!”
Hoe zie je de toekomst met Seppe?
“ Wij zijn een echte wandelfamilie. Dus zodra Seppe een grote, volwassen man is, gaat hij mee op de wandeltochten. Tot het zover is, pas ik de wandelingen qua lengte en afstand op hem aan. Ook heerlijk! Ik geniet ontzettend van het op stap gaan met Seppe. Hij kan ook echt overal mee naartoe: in de bus, in de trein, op het terras! In dat opzicht is Seppe een hele gemakkelijke hond, hij vindt overal zijn rust.”