
Koningsdag en Bevrijdingsdag betekenen: feest, muziek, vrijmarkten en volle terrassen! Gezellig voor ons, maar is dat 't ook voor de hond?
De komende tijd staan er weer gezellige feestdagen op de planning, zoals Koningsdag en Bevrijdingsdag. Veel mensen trekken eropuit om te genieten van vrijmarkten, festivals, optochten en andere drukke evenementen. En de verleiding is groot om je hond gezellig mee te nemen. Maar: is Koningsdag of Bevrijdingsdag écht leuk voor je hond?
Zelf neem/nam ik mijn hond bewust níet mee naar dit soort feestelijkheden. Niet omdat ik mijn hond er niet bij wil hebben, maar omdat ik weet dat het voor hem geen fijne omgeving zou zijn geweest. Denk aan mensenmassa’s, kinderen die onverwacht willen aaien, harde muziek, foodtrucks en friet op de grond, weinig bewegingsruimte… en ondertussen probeer jij zelf ook te genieten. Dan moet je je aandacht verdelen tussen alles wat er gebeurt en je hond in de gaten houden – en eerlijk gezegd, dat gaat gewoon niet altijd samen.
Sommige honden kunnen goed met dat soort prikkels omgaan, maar voor veel honden betekent het over straat lopen met Koningsdag of Bevrijdingsdag vooral spanning en overprikkeling. En lang niet elke hond laat dat duidelijk merken.
Veelvoorkomende stresssignalen bij honden
Let bijvoorbeeld op de volgende signalen:
- tongelen (kort met de tong over de neus likken)
- gapen (buiten context van vermoeidheid of slaap)
- wegkijken of het hoofd afwenden
- staart laag of tussen de benen
- hijgen (zonder inspanning of warmte)
- trillen of beven
- oren naar achter of plat
- ineengedoken of laag lopen
- overmatig snuffelen of schudden (als ‘ontladingsgedrag’)
- traag reageren of juist heel druk gedrag laten zien
- plotseling niet meer willen lopen of trekken richting huis
Een hond kan een signaal veelvuldig herhalen, of een aantal van die signalen afgaan. Sommige signalen kun je snel herkennen, maar veel van deze signalen zijn subtiel en worden makkelijk over het hoofd gezien. Maar het zijn wél manieren waarop je hond aangeeft: “ik vind dit eigenlijk niet zo leuk.”
En dan rijst de vraag: nemen we op dagen als Koningsdag en Bevrijdingsdag onze hond mee omdat hij/zij het gezellig vindt, of vooral omdat het ons zelf goed uitkomt?
Beter alternatief: een feestje voor je hond thuis
Voor veel honden is het veel fijner om op dit soort dagen gewoon thuis te blijven in hun eigen rustige, veilige omgeving. Dat hoeft echt niet zielig te zijn. Sterker nog, je kunt er een heel leuk programma van maken!
Hier een paar ideeën:
- Vul een Kong of likmat met iets lekkers (bijv. verschillende beloningssnoepjes, beetje yoghurt, pindakaas, leverworst).
- Verstop brokjes of snacks in huis of in de tuin voor een leuke snuffelactiviteit.
- Biedt een snuffelmat, hondenpuzzel of hersenwerkje voor mentale uitdaging.
- Geef een kauwkluif om (eventuele opgebouwde) spanning af te bouwen.
- Maak samen een rustige wandeling vóór de drukte begint, of juist na afloop.
- Zet rustige muziek op of white noise als je weet dat er harde geluiden uit de buurt kunnen zijn.
Zo krijgt je hond ook een leuke dag, zonder de stress en overprikkeling. En jij kunt met een gerust hart genieten van de festiviteiten.
Koningsdag en Bevrijdiginsdag: neem je je hond mee of laat je ‘m lekker thuis?
Als je na bovenstaande informatie nog twijfelt waar je goed aan doet, hou dan de volgende korte vragenlijst voor jezelf paraat:
- Vraag jezelf bij elk uitstapje af: is dit voor mijn hond ook echt leuk?
- Zie je stresssignalen? Dan is het antwoord vaak: nee.
- Geef je hond dan liever een rustige dag thuis, dát is pas dierenvriendelijk.