Met de hond op pad, hoe hou je rekening met anderen in de samenleving? Daar is de hondenetiquette voor.
Wist je dat er in Nederland ruim 2 miljoen honden wonen op onze landelijke postzegel van 40.000 vierkante kilometer? Met ruim 17 miljoen mensen die op die postzegel bivakkeren, betekent dit dat we met ongeveer 1,5 miljoen huishoudens een hond in ons gezin hebben opgenomen: 1 op de 5 gezinnen! Je komt met het uitlaten van je viervoeter dan ook nog weleens iemand tegen. Om die ontmoetingen goed te laten verlopen, is het handig om enigszins rekening met elkaar te houden. Hoe doe je dat, met name met een hond? Daar hebben we de hondenetiquette voor.
Hondenetiquette en de ongeschreven regels
Ga je met je hond een blokje om, dan heb je – vaak onbewust – verwachtingen van andere mensen en dieren die je wellicht tijdens je wandeling tegenkomt. Natuurlijk van mensen met andere honden, maar ook van fietsers, wandelaars, auto’s, katten, ruiters te paard, spelende kinderen, mensen in scootmobiels, hardlopers enzovoorts. En zij van jou en jouw trouwe viervoeter! Je verwacht bijvoorbeeld bij het elkaar passeren dat allebei de partijen een beetje opzij gaan om ruimte te maken, wellicht even gedag zeggen of vriendelijk knikken waarna iedereen zijn eigen weg weer vervolgt. Maar verloopt dit onderlinge korte contact of het elkaar passeren niet zoals een van de twee partijen verwacht, dan kan dat leiden tot tot irritaties of onbegrip. Tussen hondeneigenaren onderling, maar ook tussen de aanwezige honden.
Om iets meer duidelijkheid te verschaffen in wat je over en weer van elkaar mag en kan verwachten, is de hondenetiquette in het leven geroepen. De hondenetiquette bevat eigenlijk een aantal ongeschreven regels om rekening met elkaar te houden wanneer we ons buiten in gemeenschappelijke gebieden begeven, om op die manier de vrijetijdsbesteding van iedereen prettig te laten verlopen. De ruimte in Nederland is immers al beperkt, dus als we besluiten om naar een park, bos of strand te gaan, is de kans groot dat we daar anderen tegenkomen. Wandelaars die zelf niet veel op hebben met honden, een kindje dat in zijn enthousiasme op jouw hond afrent waar jouw hond niet van gediend is, een wielrenner die rakelings langs jou en je hond raast of een loslopende hond die jouw hond die aan de lijn zit wil komen begroeten. Door het volgen van de hondenetiquette hebben we meer respect en begrip voor elkaar en maakt het op pad gaan – met en zonder hond – een stuk leuker en gemakkelijker.
10 tips om de hondenetiquette op te volgen
Welke ‘ongeschreven’ regels bestaan er tussen hondeneigenaren? Welke wederzijdse verwachtingen mag je hebben als je buiten met je hond loopt? We zetten 10 punten uit de hondenetiquette voor je op een rij:
- Als hondeneigenaar heb je de verantwoordelijkheid dat je hond de belangrijkste basisoefeningen kent en opvolgt, ook in openbare ruimtes en gebieden. Denk aan het netjes naast lopen, zitten en hier komen wanneer de hond geroepen wordt.
- Hondenpoep is en blijft ergernis nummer 1 in Nederland. Laat je hond de behoefte doen op plaatsen waar het mag en ruim het netjes op.
- Hou je hond onder controle wanneer je bijvoorbeeld wandelaars, kinderwagens, fietsers, rolstoelen, hardlopers, ruiters en mensen met andere honden passeert.
- Op plekken waar dit wordt gevraagd, hou je je hond aangelijnd. De wet stelt dat honden aangelijnd dienen te blijven. In losloopgebieden wordt het echter gedoogd om de hond los te laten, mits de hond naar je luistert en je de hond bij je kan houden (zie tip 1).
- Loopt jouw hond los, zorg ervoor dat je hond niet naar een aangelijnde hond loopt. Loop je een andere aangelijnde hond tegemoet, of zie je dat de eigenaar zijn hond gaat aanlijnen, lijn jouw hond dan ook netjes aan. Er kunnen diverse redenen zijn waarom iemand zijn hond aangelijnd houdt. Denk aan ziekte, kreupel, loopsheid en trainingsdoeleinden.
- Hou er rekening mee dat niet elke hond graag met andere honden speelt; daar hoeft geen specifieke reden voor te zijn. Daarbij komt dat spel tussen honden weleens ruw en ongelijkwaardig kan verlopen. Laat honden het niet onderling zelf oplossen, maar grijp op zulke momenten in. Dat is zowel voor jou en de andere eigenaar als jullie honden de beste oplossing.
- Laat werkende honden met rust tijdens hun werkzaamheden, zodat ze hun taken kunnen uitvoeren. Denk aan politiehonden, speurhonden, blindengeleidehonden, andere hulphonden en honden waarmee – op openbaar terrein – wordt getraind.
- Heb begrip voor mensen zonder hond of mensen die wellicht onwennig of zelfs bang zijn voor honden. Geef ze de ruimte.
- Probeer je in te leven in een ander en toon begrip wanneer iemand een foute inschatting maakt. Wellicht was de intentie goed bedoeld. Zoek geen conflict maar ga eventueel het gesprek aan.
- Laat zien dat je dankbaar bent als iemand rekening houdt met jou en je hond. Een glimlach of simpel ‘dankjewel’ is al voldoende!
Een fijnere samenleving met de hondenetiquette
De hondenetiquette bevat simpel op te volgen richtlijnen om een veilige, vriendelijke en begripvolle samenleving voor ons en onze honden te creëren. En waar beter te beginnen dan bij jezelf! Dus geniet vooral wanneer je met je hond op stap gaat. Vergroot de onderlinge band tussen jou en je viervoeter door tijdens de uitstapjes met je hond bezig te zijn. Spelen, ravotten, aandachtig wandelen, tussendoor een oefening aan je hond geven. Zit niet alleen maar met je neus in de mobiele telefoon en heb niet alleen maar oog voor de persoon die met je mee is. Kijk om je heen en naar je hond. Op deze manier zul je op tijd signalen van je hond herkennen en kun je op tijd reageren op ontmoetingen met anderen. Zo hou je het leuk voor de omgeving, je hond en jezelf.