Vier de liefde en vriendschap van je viervoeter(s) op Wereld Hondendag!
Het is vandaag Wereld Hondendag! Sinds 2020, de eerste Wereld Hondendag, besteden we ieder jaar op 26 augustus aandacht aan het welzijn van de hond. Hoewel de honden in Nederland vaak een warm mandje hebben, kan er nog veel worden verbeterd. We beginnen Wereld Hondendag 2022 dan ook met een weetje:
Wist je dat…
we niet eens exact weten hoeveel honden er in Nederland zijn? Volgens Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming, is er geen echte harde data. Het is dan wel in Nederland verplicht om je hond te laten chippen, maar dat is helaas niet voldoende om een volledig beeld van de totale hondenpopulatie in ons land te krijgen. Eigenaren dienen hun hond na het chippen zelf nog te registreren. Eigenaren die daar niet van weten of dit niet doen, hebben een ongeregistreerde hond en dus een onbekend hond in het bezit. In ons land hebben we ook nog eens verschillende registratiebedrijven waaruit je kunt kiezen om je hond te registreren. Dat helpt ook niet mee in het verkrijgen van een totaalbeeld. De schatting is dat er ongeveer 1,9 miljoen honden in Nederland rondlopen. Maar met bovenstaande informatie kijken wij niet verbaasd op als dat er veel meer blijken te zijn.
Wereld Hondendag 2022: rekening houden met elkaar
Met Wereld Hondendag van dit jaar wil de Hondenbescherming niet alleen aandacht hebben voor het welzijn van de hond, maar ook voor de maatschappij. Nu er meer honden in het straatbeeld zijn, is het belangrijk dat we rekening houden met elkaar. Het aantal incidenten met honden lijkt toe te nemen. Lijkt, want zoals gezegd ontbreekt de harde data. Als dit beter in kaart wordt gebracht, dan zijn instanties als de overheid, politie en handhavers beter in staat samen te werken om mogelijke problemen met honden te voorspellen en te voorkomen. In de afgelopen coronajaren is het aantal honden in ons land zichtbaar toegenomen. De run op pups en geïmporteerde (zwerf)honden was ontzettend groot, met allerlei gevolgen van dien. Denk aan broodfok of zieke hondjes. Ook te weinig kennis over het opvoeden van een hond, waardoor de hond weer wordt ingeleverd bij fokker of asiel. Dit jaar willen we op Wereld Hondendag dan ook extra aandacht besteden aan de nog weinig zichtbare problemen bij het houden, opvoeden en fokken van honden. Als de instanties beter weten in welke regio’s de meeste nieuwe aantallen honden zijn gearriveerd, kunnen daar meer voorlichting, adviezen en trainingsmogelijkheden gegeven worden. Want een hond heb je niet voor even, maar voor een heel leven!
Vrolijke Wereld Hondendag