Fietsen met de hond is een goede manier om de hond te laten bewegen en zijn energie vrij te laten. Maar hoe leer je de hond dit aan? Volg ons stappenplan!
Samen met de hond eropuit gaan, dat vinden we heerlijk. Met onze viervoeters wandelen we er dan ook flink op los. Naast wandelen vinden veel van ons het ook leuk om te gaan fietsen met de hond. Maar waar te beginnen je hond dit aan te leren, wat is handig om rekening mee te houden en hoe weet je eigenlijk of je hond het ook leuk vindt? We geven je een heus stappenplan om de hond te laten wennen aan het fietsen. Zo zijn je hond en jij er in een mum van tijd klaar voor om lekker samen te gaan fietsen.
Fietsen met de hond is goed voor conditie en spierkracht
Het is een goede manier om de hond te bewegen door te gaan fietsen met de hond. Dat je daarbij zelf ook lekker lichamelijk bezig bent, is natuurlijk mooi meegenomen! Het is een leuk alternatief naast alleen maar wandelen. En lange speelsessies met de hond, daar hebben we ook niet altijd zin en tijd voor. Fietsen zorgt ervoor dat de hond in korte tijd flink wat beweging krijgt en zijn conditie wordt opgebouwd zonder de gewrichten te veel te belasten. Met springen of draaien vragen we veel van de gewrichten van de hond, maar met fietsen loopt de hond in principe rechtuit in een regelmatig tempo, waarbij de spieren worden opgebouwd en de gewrichten worden ontzien. Lekker afwisselen tussen wandelen, spelen en fietsen houdt de hond dan ook fit, actief en gezond.
Met de hond fietsen: het 4-stappenplan
Maar het is niet zomaar vanzelfsprekend dat de hond van de een op de andere dag zomaar naast de fiets met je meerent. Dit moet rustig aangeleerd en opgebouwd worden. Ons stappenplan helpt je hierbij!
1. Zorg dat de basisgehoorzaamheid aanwezig is
Het is verstandig om pas aan fietsen met de hond te denken als de hond goed naar je luistert en op je reageert. Want tijdens het fietsen zul je, net als misschien met het uitlaten, voor wat uitdagingen kunnen komen te staan. Er zijn namelijk genoeg prikkels uit de omgeving die je onderweg met de hond kunt tegenkomen. Misschien dat je hond wordt afgeleid door het zien van andere honden, ziet je hond een konijn voorbijschieten waar hij graag even achteraan wilt rennen, wordt hij enthousiast van spelende kinderen of schrikt hij van een voorbijtoeterende brommer. En dan wil je niet dat de hond je van je fiets trekt! Het is dus verstandig om de aandacht van de hond er goed bij te houden en de hond basiscommando’s bijgebracht te hebben, zodat de hond netjes naast je loopt zonder te trekken en luistert op momenten dat het nodig is. Zo voorkom je ongelukken. Heb je daar nog wat hulp bij nodig? Dan is het mogelijk om bij ons Gedrag- en gehoorzaamheidstraining te volgen.
2. Laat de hond wennen aan de fiets
Zit het wel snor met de basisgehoorzaamheid, dan is het zaak de hond te laten wennen aan de fiets zelf. Zeker als de hond (nog) niet is gewend aan het zien van een fiets (stilstaand of in beweging) tijdens zijn socialisatieperiode, is het belangrijk om hier het vertrouwen te winnen van de hond en de hond de zelfverzekerdheid te geven en in te laten zien dat fietsen leuke apparaten zijn!
Ga eerst met de fiets aan de hand met de hond korte stukjes lopen. Vindt de hond de fiets nog een beetje spannend, begin dan eerst met de fiets aan de buitenkant (het verste bij je hond vandaan), zodat jij tussen de hond en de fiets loopt. Gaat dat goed, dan kun je de fiets naar het midden verplaatsen. Let erop dat de hond netjes naast je blijft lopen, dus niet te ver voor je uit maar ook niet te ver achter je. En zonder te trekken. Laat de hond uiteindelijk wennen aan het rechts naast de fiets lopen: wanneer je de hond altijd aan de binnenkant van jou en je fiets houdt, is dat het veiligste voor jou, je hond en het overige verkeer.
3. Ga in wandeltempo fietsen
Wandelt de hond ontspannen naast de fiets met je mee, dan kun je gaan proberen om een aantal meters te fietsen. Fiets langzaam: het liefst in wandeltempo. Zo went de hond aan het feit dat jij op de fiets zit en daarop beweegt, en er van hem wordt gevraagd naast de fiets in een gevraagd tempo mee te lopen. Oefen regelmatig in korte stukjes. Om te fietsen met de hond, is het het beste om gebruik te maken van een vaste halsband of tuigje. Liefst geen sliplijn! Zorg ervoor dat de lijn ontspannen is en slap hangt, zodat de hond jou niet voorttrekt maar jij de hond ook niet meetrekt.
Vind je het spannend om in het begin de lijn in de hand te houden op de fiets, dan is een tip om iemand mee te nemen die met je meeloopt naast de fiets en de hond vasthoudt. Wanneer jij en de hond hieraan gewend zijn, kun je rustig de lijn overnemen en zelf oefenen.
Het is ook mogelijk om een springer te kopen: dit is een veer-constructie die je aan je fiets kunt vastmaken en waaraan je de lijn van de hond bevestigt. Zo hou jij beide handen vrij om ze aan het stuur te houden.
4. Bouw het fietstempo rustig verder uit
Heeft de hond geleerd om rustig naast de fiets te lopen wanneer je erop zit, dan kun je iets sneller gaan fietsen. Let op: hierbij is het nog steeds de bedoeling dat je de oefensessies kort houdt: een blokje om is al voldoende. Let daarbij op dat de hond in een gelijkmatig tempo loopt, in draf of galop.
Verschil draven en galopperen
Draf zit een beetje tussen lopen en rennen in, waarbij de hond de linker voorpoot en rechter achterpoot tegelijk optilt en neerzet en dit ook doet met de rechter voorpoot en linker achterpoot. Diagonaal dus. Zo komt er geen sprongmoment (wat bij galopperen wel gebeurt), wisselt de hond de poten gelijkmatig af en gaat de rug nauwelijks op en neer.
Galopperen gaat iets sneller dan draven. Er zijn verschillende soorten ‘galoppen’ waar een hond in kan lopen. Meestal strekt een hond in galop zijn vier poten tegelijk naar voren en achteren, en kruist ze dan ook samen naar binnen. Zo lijkt het soms alsof de hond zweeft en met vier poten van de grond loskomt. Vaak heeft de hond zelf een ‘voorkeursgalop’ en zal deze laten zien tijdens het rennen. Ook kan het zijn dat de hond wisselt van galop tijdens het rennen. Of zelfs in galop versnelt, zodat er een rengalop ontstaat: het maximale vermogen waarop de hond rent.
De meningen zijn verdeeld of het beter is voor de hond om te rennen in draf of galop. Sommigen vinden dat galopperen belastender kan zijn voor de spieren en gewrichten van de hond. Wij raden aan om vooral te kijken naar je eigen hond: in welk ritme rent jouw hond zelf het liefst? Het kan zijn dat de hond in het begin van de fietsronde nog heel veel energie heeft en het rennen start in galop, maar na een paar minuten, wanneer het energieniveau daalt, verandert naar draf. Pas het tempo van het fietsen dan ook aan aan je hond. Zo weet je zeker dat je niet over de (conditie)grens van jouw hond gaat.
Genieten van het fietsen met de hond
Tadaa! Het fietsplezier kan beginnen. Heb je het stappenplan helemaal opgevolgd en loopt de hond ontspannen in draf naast de fiets mee, dan kun je nu rustig gaan werken aan het opbouwen van de duur en de lengte van je fietsrondjes. Maar wat is de juiste duur en lengte? In ons volgende artikel hebben we een handig fietsschema voor de hond opgesteld, waarin je in een oogopslag kunt zien hoe je per week kunt werken aan de fietsconditie van je hond. Zo wordt het samen fietsen met de hond een uitje waar jullie allebei naar uitkijken!