Hou je hoofd koel en voorkom oververhitting bij je hond met deze handige tips!
Temperaturen boven de 20 graden en een goed blakend zonnetje betekent al snel dat we er op een mooie zomerse dag op uitgaan! Factortje sunblock op de huid, zonnebril en hoedje op, genoeg gekoeld drinken mee, ekkies in je portemonnee voor 20 ijsjes en hey ho let’s go! Maar vergeet je niet iets? Voor ons betekent de zomer een heerlijke periode, maar voor honden kan dit een stressvolle tijd zijn. Oververhitting bij de hond ligt op de loer. De hond kan dus ook wel zomerse bescherming en koelte gebruiken in deze warmte. We geven je 10 tips hoe je je hond ook een fijne zomerse dag kan bezorgen en oververhitting bij je hond voorkomt.
Onbezorgd de lente door met deze 10 tips voor je hond
Klik op een van de punten om direct naar de juiste plek op deze pagina te gaan. Zo hoef je niet te zoeken!
- Check je hond na elke wandeling op teken
- Pas op voor de grasaren
- Laat je hond niet alleen in de auto bij warm weer
- Vermijd hete oppervlaktes voor oververhitting bij je hond
- Wees je bewust van zandvliegen in het buitenland/a>
- Ga sssnel weg bij de adder
- Kijk uit voor botulisme
- Zoek uit of de hond is toegestaan in recreatiegebieden
- Wees alert op oververhitting bij je hond
- Koel je hond niet te abrupt!
1. Check je hond na elke wandeling op teken
De oplettende lezer zal vast denken: heb je de teek niet al genoemd in het artikel met tips voor de lente? Dat klopt! Maar er zijn zoveel varianten van deze griezelige beestjes en hoe warmer het wordt, hoe meer ze met alle liefde hun stekelige pootjes in jouw viervoeter willen zetten. Met diverse ziektes voor je hond als eventueel vervolg: ziekte van Lyme zegt ons allemaal wel iets, maar de hond kan door een teek ook Babesiose, Erhlichiose en sinds kort zelfs Encephalitis oplopen. Moet je al deze moeilijk uitspreekbare ziektes nu onthouden? Nee, je moet gewoon voorkomen dat een teek zich nestelt in de zachte vacht van je hond! 😉 Dus ook in de zomer is het raadzaam je hond zoveel mogelijk te checken op teken, zeker wanneer je naar een recreatie- of wandelgebied bent geweest. Teek gespot? Het is van belang de teek zorgvuldig in zijn geheel te verwijderen. We schreven hierover een apart blogartikel. Lukt of durf je dit niet? Schakel dan de hulp van een dierenarts of specialist in.
2. Pas op voor grasaren
Je verwacht het niet van die lieve plukjes wildgroeiend gras, maar de grasaar kan flinke schade aanrichten bij je hond. Veel gras – met name langs de oevers en in natuurgebieden – wordt in de zomer niet gemaaid, waardoor het gras tot volle bloei kan komen in juni, juli en augustus. Honden vinden het superleuk om in het hoge gras te spelen en dat konijnengehups ziet er ook hilarisch uit. Maar de grasaren heeft weerhaakjes en kan zo een lift regelen op de vacht van je hond. Met name rond de oren, ogen, neus en tenen zijn gewild plekjes van de grassoort. De grasaren kan diep in de vacht en zelfs in de huid doordringen, met een pijnlijke huid of ontstekingen tot gevolg. Het is natuurlijk onmogelijk om wild groeiend gras in de zomer te vermijden. Controleer je hond na elke wandeling op grasaren bij de gevoelige plekjes. Ach, als je toch al bezig was met die tekencheck kun je deze er gelijk achteraan doen!
3. Laat je hond niet alleen in de auto bij warm weer
Open (auto)deur natuurlijk, maar schijnbaar gebeurt het nog steeds: de hond in de auto achterlaten op zomerse dagen, terwijl we snel even een boodschapje doen of de kids opwachten. De temperatuur in de auto in de zon loopt razendsnel op, waardoor het al binnen enkele minuten levensgevaarlijk kan zijn voor je hond. Het kan binnen no time 50-60 graden, ja zelfs wanneer je een raampje hebt opengelaten of je auto in de schaduw hebt geparkeerd! Het is echt waar, binnen 15 minuten kan je hond overleden zijn. Dit geldt trouwens ook voor een tent, caravan of schuur met plat dak. Het is daarbij geen kwestie van zuurstofgebrek – oftewel raampje open – maar oververhitting van de hond in de hersenen. Je. Frituurt. Je. Hond. Dus gewoon niet doen. Behalve levensbedreigend en ontzettend zielig voor je hond, is de boete ook niet mis: het kan oplopen tot honderden euro’s. Dat zijn 2000 ijsjes!
4. Vermijd hete oppervlaktes voor oververhitting bij je hond
Helaas zien we het nog veels te veel gebeuren: hondeneigenaren die op het heetst van de dag – tussen 12 en 3 – met hun hond gaan hardlopen, fietsen of actief wandelen waarbij je de hond ziet hijgen, kwijlen en traag bewegen. Wij mensen zweten om onze lichaamswarmte kwijt te raken, maar honden kunnen dat niet. Ze hebben zelfs een vacht die isolerend werkt. Honden verliezen warmte via hun tong door te hijgen en via hun voetzolen. Op een warme dag ontnemen we ze die laatste verkoelingstechniek dus wanneer we ze op hete oppervlaktes als asfalt laten lopen. En vergeet ook (wit) zand niet, dat wordt ook schroeiend heet! Gevaar voor oververhitting bij je hond is al snel aanwezig. De stelregel is: te heet om op de oppervlakte te staan met je eigen blote voet? Dan is het dat ook voor je hond! Laat je hond er dan dus niet op lopen. Zoals we eerder al schreven: ga het liefst vroeg in de ochtend of laat in de avond met je hond naar buiten, dan hoef je in de middag maar een klein blokje. Ga niet uitgebreid wandelen, fietsen, hardlopen met je hond als het warmer is dan 20 graden. Wil je er echt op uit met je hond? Zoek schaduwrijke plekken op zoals het bos.
5. Wees je bewust van zandvliegen in het buitenland
Over (heet) zand gesproken. Ga je op vakantie naar het buitenland? Met name in Zuid-Europa is de kans op aanwezigheid van zandvliegen groot. Voor ons mensen zijn ze al irritant – denk aan jeuk – en je raad het al: ook voor je hond kunnen ze schade aanrichten. De zandvlieg kan namelijk een parasiet bij zich dragen en op je hond overbrengen na een steek. De parasiet kan jaren sluimeren in de huid van de hond en zo via de bloedbaan de lymfeklieren, huid, lever en nieren aantasten. De zandvlieg komt vooral in actie bij schemer, dus zorg dat je hond binnen is of niet meer op het strand. Je kunt je hond ook een insectenwerende halsband omdoen. Toch in aanraking gekomen met de zandvlieg? Laat dan bloedonderzoek doen bij de dierenarts.
6. Ga sssnel weg bij de adder
De kans is misschien niet heel groot, maar we willen hem toch genoemd hebben. De adder – de Vipera berus om precies te zijn – is een gifslang die in Nederland voorkomt. De slang is het actiefst in de zomer en de giftige beet kan bij de hond veel pijn bezorgen en als het gif in de bloedbaan terecht is gekomen, zelfs leiden tot een acute shock. Een beet voorkomen is natuurlijk het beste: je herkent de adder aan de zigzagstreep op de rug. De adder komt voornamelijk voor in Friesland, Drenthe, de Veluwe, Overijssel en Limburg. Dus ga je daar wandelen of op vakantie? Wees je van het dier bewust. Mocht je hond toch gebeten zijn – dit is meestal in de neus – hou je hond rustig zodat de bloedsomloop niet versneld en ga met spoed naar de dichtstbijzijnde dierenarts voor behandeling.
7. Kijk uit voor botulisme
In ons vorige artikel spraken we al over blauwalg, een giftige waterbacterie die voornamelijk ontstaat bij stilstaand water in combinatie met zomerse temperaturen. Daarbovenop is er ook nog een risico op botulisme. Sterft een vis of vogel en ligt het in stilstaand water bij hoge temperaturen, dan kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich gaan nestelen in het darmkanaal van de diertjes. Door ontbinding kan ook het water besmet worden en is dus gevaarlijk wanneer je hond in dat water zwemt of ervan drinkt. Nog erger dan bij blauwalg kan botulisme bij honden leiden tot darmklachten, spierverzwakking, verlamming en zelfs sterfte. Verzeker jezelf er dus van dat het water waar je hond in gaat zwemmen of van gaat drinken, schoon en veilig water is.
8. Zoek uit of de hond is toegestaan in recreatiegebieden
Op een zomerse dag is het heerlijk vertoeven bij een recreatieplas, aan het strand of in het bos. Maar let goed op, want deze gebieden zijn in de zomermaanden vaak beperkt toegankelijk voor (loslopende) honden, of zelfs verboden van bijvoorbeeld april tot en met oktober. Het is dus raadzaam nog voordat je bepakt en bezakt je huis verlaat, van tevoren goed uit te pluizen of je viervoeter wel is toegestaan op de plek van bestemming. Op websites van gemeente vind je vaak veel informatie, en op de plek zelf staan vaak informatieborden met de regels omtrent toelating van honden.
9. Wees alert op oververhitting bij je hond
Oververhitting bij de hond, oftewel hitteshock, in extreme warmte is zo gepiept. Het blijft zo ontzettend belangrijk je hond genoeg schaduw, verkoeling en vers drinkwater aan te blijven bieden in de zomer. Ook als je hond er zelf voor kiest om in de zon te liggen, hou je hond in de gaten en begeleid je hond als je het niet vertrouwd of de hond al heel lang in de zon ligt, naar een koeler plekje in of om je huis. Vooral puppy’s, oudere honden, honden met overgewicht, honden met dikke of donkere vachten en rassen met korte neuzen zijn extra gevoelig en lopen meer risico op oververhitting. Veelvoorkomende verschijnselen van oververhitting bij de hond zijn hijgen, kwijlen en braken, (bloederige) diarree) en grauwe slijmvliezen. De hond kan ook vrij apathisch zijn en niet meer reageren of zelfs flauwvallen. Breng de hond dan naar een schaduwrijke of koele plek en koel de hond af.
10. Koel je hond niet te abrupt!
Om bij punt 9 direct een waarschuwing te geven, koel je hond niet te abrupt af! Dus geen megakoude plens water over de hond gooien of ijskoud drinkwater aan de hond geven. Dit kan weer onderkoelingsgevaar met zich meebrengen. Ik weet het, ik weet het, het klinkt alsof je het nooit goed kan doen. Maar zowel oververhitting als onderkoeling bij de hond zijn levensgevaarlijk. Het motto ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’ is hier op z’n plek. Denk aan een bij jezelf opgelopen brandwond of verstuiking: dan gooi je daar ook geen 30 kilo ijsblokjes op ook al vallen de mussen dood uit de bomen. Dan vind je het prettig om je huid te koelen onder ietwat lauwwarm water of de verstuiking te verzachten met een icepack ingewikkeld in theedoeken. Dit is voor je hond hetzelfde. Gebruik liefst lauwwarm stromend water of anders een natte doek die je steeds weer opnieuw doordrenkt. Dus: niet te gek!
Houd je hoofd koel en voorkom oververhitting bij je hond
Na het lezen van dit artikel om oververhitting bij je hond te voorkomen, lijkt het misschien wel alsof de zomer voor je hond een grote KNMI code-roodperiode is. Niets is minder waar. Met bovenstaande 10 tips kun nog steeds volop genieten van de heerlijke zomerse temperaturen en tegelijkertijd het ook zo comfortabel en stressvrij mogelijk voor je hond maken. Hou je eigen hoofd koel, dan kun je het beste voor je hond zorgen! 😊
Geniet van de zomer!
Vergeet je de 10 tips uit ons vorige artikel ook niet mee te nemen? Deze zijn in de zomerse perioden ook nog steeds van toepassing!