In december zitten veel hondeneigenaren met de handen in het haar hoe hun hond te helpen bij vuurwerk. Wij delen 4 van onze artikelen.
Dat vuurwerkangst of -interesse bij honden voor problemen en onduidelijkheid kan zorgen, blijkt wel uit de hoeveelheid aanvragen die wij jaarlijks krijgen voor onze Vuurwerkworkshop. Veel hondeneigenaren zitten met de handen in het haar als tijdens een rustig uitlaatrondje opeens weer een harde vuurwerkknal te horen is waar de hond van schrikt, of de hond in een losloopgebied een vuurwerkrotje in de bek pakt om dit vrolijk te apporteren. Naast onze Vuurwerkworkshops schrijven we dan ook veel artikelen om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden naar het einde van het jaar. Hier delen we 4 keer leesvoer met diverse tips en adviezen over hond en vuurwerk om ook jouw viervoeter een fijn oud&nieuw te geven.
1. Waarom heeft mijn hond vuurwerkangst?
Om te begrijpen hoe vuurwerkangst bij een hond kan ontstaan, nemen we in in dit eerste blogartikel een kijkje in de ontwikkelingsfases die een hond doorloopt. Een van de belangrijkste fases in het leven van de hond is de socialisatiefase: een fase waarin de hond leert wennen aan diverse geluiden, geuren en ervaringen. En dus ook voor je hond harde knallen en vuurwerk.
Naar het artikel Waarom heeft mijn hond vuurwerkangst
2. Zelf thuis aan de slag met je hond en vuurwerk
Is er vuurwerk afgegaan? In dit tweede artikel leggen we uit hoe belangrijk het is om je hond bij vuurwerk te observeren om te zien hoe jouw viervoeter hierop reageert. Welke stresssignalen laat je hond zien? We zetten een aantal veelvoorkomende signalen op een rijtje, zodat je een stap dichterbij bent om daarna te bieden wat je hond nodig heeft.
Naar het artikel Zelf thuis aan de slag met vuurwerk en je hond
4. Vuurwerktraining: begin op tijd
Angstig, enthousiast of neutraal hondengedrag? Weet je hoe jouw hond reageert op vuurwerk, dan kun je daarop actie ondernemen. In het derde blogartikel leggen we uit hoe dat van pup tot oude hond kan verschillen en waar je op kunt letten. Het is hierbij verstandig om in een rustig tempo uit te bouwen, zowel in tijdsduur als hardheid in geluid. Wacht hier het liefst niet mee tot december, maar ga al rustig vanaf september/oktober aan de slag.
Naar het artikel Vuurwerktraining: begin op tijd
4. Je hond bang voor vuurwerk? 12 lastminutetips
En dan is het opeens al half december! Bang dat er nu geen tijd meer is om je hond op oudejaarsavond te helpen? Gelukkig hebben wij in ons vierde blogartikel 12 tips op een rij gezet waarbij je ook nog in een kort tijdsbestek genoeg maatregelen kunt treffen om je hond gerust te stellen wanneer het vuurwerk om middernacht begint. Met onderstaande 12 lastminutetips tellen we af hoe je het rond en op oudjaarsdag minder stressvol voor je hond maakt en samen zo soepel mogelijk het nieuwe jaar ingaat.
Naar het artikel Je hond bang voor vuurwerk? 12 lastminutetips