Maar wat is 'op tijd'? We leggen het uit.
Denk je erover na om vuurwerktraining met je hond te volgen, dan is vaak een van de eerste dingen die je hoort: begin op tijd! Maar wat is dan op tijd? Bij Doderer Hondenschool raden we aan om al na de zomer bewust met je hond te trainen voor vuurwerk en andere harde geluiden. Het lijkt misschien overdreven om in september en oktober al met oud en nieuw bezig te zijn, maar het is juist ontzettend aan te raden al eerder in het jaar hiermee van start te gaan. Waarom dat zo is en wat je kunt verwachten tijdens een vuurwerktraining met je hond lees je in dit tweede artikel uit onze artikelserie ‘Hond en vuurwerk’.
Waarom op tijd beginnen met vuurwerktraining voor je hond?
In ons eerste artikel ‘Waarom heeft mijn hond vuurwerkangst?’ hebben we beschreven hoe bij de hond iets tijdelijks als angst voor vuurwerk, uiteindelijk kan doorontwikkelen tot een fobie voor diverse harde, gekke of plotselinge geluiden. Die angst kan zich uitten op verschillende manieren: zo zijn er honden die wegkruipen elke keer wanneer er ook maar een gering geluid te horen is, of er zijn honden die niet meer de deur uit durven omdat ze buiten associëren met vuurwerk. Zo is je vrolijke viervoeter opeens veranderd in een angstig huisdier. Dat willen we natuurlijk voorkomen.
Het loont daarom de moeite om tijdig je hond te trainen om niet bang te zijn voor het geluid van vuurwerk en het (angstige) gevoel dat je hond bij vuurwerk heeft te veranderen. Dit dient niet overhaast te gebeuren! Het is ontzettend belangrijk om in een rustig tempo de hond te laten wennen aan diverse geluiden. Dat betekent dus dat je niet van de een op de andere dag een zevenklapper in de buurt van je hond laat afgaan. Dat is vragen om moeilijkheden. We raden aan om de hond rustig en in zijn eigen tempo te laten wennen aan verschillende harde geluiden. Hiermee starten, langzaam opbouwen en succesvol uitbouwen naar een minder angstige hond, dat kost geduld en tijd! Vandaar het advies om al eerder in het jaar via vuurwerktraining je hond aan te leren niet bang te hoeven zijn voor vuurwerk en andere harde geluiden, geuren en opspattend materiaal. Maar hoe doe je dat?
Volg de workshop ‘Vuurwerk en andere harde geluiden’
Laten we voorop stellen dat het niet erg is dat honden instinctief reageren op vuurwerk. Als wij een harde knal horen, zijn we ook alert of blijven we even staan om te kijken waar het geluid vandaan komt. Voor een hond is dat niet anders. Het is dan ook oké als de hond even opkijkt om vervolgens binnen een paar tellen weer zijn gewone gangetje te gaan. Het wordt echter een ander verhaal wanneer de hond angstig of defensief gaat reageren op het geluid, of heel erg lang in het stressgevoel blijft zitten. Om dit te voorkomen of verhelpen is het behulpzaam om onze workshop ‘Vuurwerk en andere harde geluiden’ te volgen. Het is namelijk belangrijk dat vuurwerktraining met je hond goed wordt aangepakt en je als eigenaar hierin goed wordt begeleid. Ga je overhaast te werk of schat je de reactie van je hond op het horen of zien van vuurwerk verkeerd in, dan bestaat er een kans dat de hond juist nog angstiger wordt. Averechts effect op je harde werken! Met onze kennis en expertise op het gebied van hondenopvoeding laten we je zien waar je bij je hond op kunt letten en hoe je jouw hond in zijn eigen tempo kunt laten wennen aan harde geluiden als vuurwerkknallen.
De basisregel bij vuurwerktraining: ken je eigen hond!
Tijdens de workshop leer je wat wij een van de belangrijkste leefregels vinden voor een hondeneigenaar: ken je eigen hond. Hiermee bedoelen we dat het van belang is dat je naar je eigen hond leert kijken. Welk gedrag vertoont je hond en welke (stress)signalen laat je hond zien voor, tijdens en na het horen van vuurwerk of een ander hard geluid? Elke hond reageert namelijk anders op het geluid (of zelfs het licht!) van vuurwerk. Verstijfd je hond, kruipt je hond weg of zet de hond het op een blaffen? Je hond observeren is essentieel voordat je überhaupt verder gaat trainen. Pas als je weet hoe je hond reageert op vuurwerk, kun je daar een goed passende trainingsoplossing op toepassen. In het begin van de workshop leer je dan ook de signalen van jouw hond te herkennen.
Van elke knal een feestje maken
Honden zijn erg leergierig, handig om daar gebruik van te maken! Zoals ook in onze reguliere hondentrainingen is deze workshop erop gericht om de nieuwsgierigheid van de hond aan te wakkeren met positieve beloningen. Oftewel: we leren de hond vuurwerkgeluiden te associëren met iets leuks. Tijdens de workshop zullen we verschillende geluiden en knallen laten horen. Afhankelijk van de reactie van jouw hond, probeer je de hond vervolgens af te leiden door bijvoorbeeld samen te gaan spelen of de hond iets lekkers aan te bieden. Ook als je hond in stresssituaties niet ontvankelijk is voor voer of spel, hebben we andere manieren om ook de stress bij jouw hond te verminderen. Gaandeweg zal de hond ervaren en begrijpen dat het horen van vuurwerk geen reden tot paniek hoeft te zijn, maar gewoon oké is. Zodoende zal de hond vergelijkbare situaties in de toekomst als minder stressvol ervaren.
Angstig, enthousiast of neutraal hondengedrag?
Van een pup die nog nooit vuurwerk heeft gehoord en dus eigenlijk niet weet wat hem te wachten staat tot een oudere hond die al een paar dagen voor oud en nieuw onrustig wordt omdat hij ruikt en aanvoelt dat er iets staat te gebeuren. De vuurwerktraining is voor diverse honden toegankelijk.
Pup en vuurwerktraining
Heb je een pup in huis, dan is de kans groot dat de hond in zijn jonge leven nog nooit te maken heeft gehad met vuurwerk. Gaat de pup voor het eerst oudjaarsavond meemaken en weet je nog niet wat zijn reactie zal zijn op het horen van vuurwerk? Wacht niet af tot dit moment! Het is verstandig om de pup al in een vroeg stadium kennis te laten maken met diverse (voor hem nieuwe) geluiden en hier met behulp van een positieve beloning een prettige ervaring van te maken. In ons eerste artikel over honden en vuurwerk legden we uit dat de socialisatiefase een van de belangrijkste periodes voor een pup is. Hierin doet de pup blijvende indrukken op voor zijn verdere leven. Positieve, maar zeker ook negatieve ervaringen! Zaak dus om de hond zoveel mogelijk (maar ook hier in een rustig tempo) bloot te stellen aan verschillende ervaringen. Waaronder dus vuurwerk. En dat is het mooie aan een pup: het is nog een onbeschreven blad. Het gedrag is daarom makkelijker te vormen. Je kunt de onbevreesdheid en het enthousiasme van de pup eenvoudig inzetten om het horen van vuurwerk direct tot een positieve ervaring om te toveren.
Oude dibbes of herplaatser en vuurwerk
Heeft je hond al jaren last van vuurwerkangst, heb je een herplaatser die bang is voor vuurwerk of ben je er gewoon nooit aan toegekomen om je hond te laten wennen aan vuurwerk? Het is nooit te laat om dit nog te veranderen. Toegegeven, het zal iets meer tijd en geduld vergen dan bij een onervaren pup, maar het is niet onoverkomelijk om ook bij deze honden de vuurwerkangst te verminderen. Eerder noemden we al dat honden leergierig zijn. Ze leren dan ook hun hele leven door. Dus ook als de vuurwerkangst al langere tijd bij je hond speelt, is het altijd verstandig om door training te proberen die angst te verminderen en zulke stressvolle momenten voor je hond verdraagzamer te maken. Ook hier is de tactiek om het geluid van vuurwerk voor de honden te combineren met iets prettigs als een favoriet speeltje of een ontzettend lekkere beloning. Wanneer je hier ruim voor oudjaarsdag mee begint, zul je zien dat je langzaam maar zeker het vertrouwen van de hond wint dat vuurwerk niet iets hoeft te zijn om bang voor te zijn.
Jachthonden of schotvaste honden en vuurwerk
Jachthonden en schotvaste honden vertonen vaak tegenovergesteld gedrag van angst: enthousiasme! Een knal wekt hun interesse, omdat ze dit associëren met apporteren, een leuke en energieke bezigheid voor de hond. Bij deze honden bestaat de kans juist dat ze naar het vuurwerk toe willen. Iets dat we graag willen voorkomen, want je moet er toch niet over nadenken dat je hond opeens een rotje apporteert. Dus ook als je hond helemaal niet bang is voor vuurwerk is het aan te raden om de hond te trainen hoe om te gaan met vuurwerk. Hiervoor is een iets andere insteek nodig, maar ook hier is de strekking om in plaats van naar het vuurwerk toe te willen de hond te leren dat het veel leuker is om bij de eigenaar te blijven omdat die wil spelen of een voerbeloning heeft. Zo train je erop de kans te verminderen dat de hond wegschiet om enthousiast op zoek te gaan naar vuurwerk of vuurwerk te apporteren.
Voor alle honden, jong en oud, angstig of enthousiast geldt: doe het rustig aan en wees geduldig met je hond terwijl hij zijn vuurwerkangsten of -enthousiasme probeert te overwinnen.
Vuurwerktraining voor elke hond, jong en oud
Ben je voor jouw pup, herplaatser of jachthond geïnteresseerd in vuurwerktraining? Neem gerust contact met ons op om weer te informatie te krijgen over onze vuurwerkworkshop . Liever 1-op-1 je hond de juiste begeleiding in vuurwerktrianing bieden? We bieden ook mogelijkheden voor een privétraining.
Heb je bovenstaand artikel nou in december gelezen en denk je dat je nu niets meer voor je hond kunt betekenen? Lees dan snel ons volgende artikel om te leren hoe je (stress)signalen bij je hond kunt herkennen. En met deze 12 lastminutetips weet je hoe je thuis jouw hond de juiste ondersteuning kunt bieden om oudjaarsavond minder angstig te maken.