De hond leren zitten op commando kan zowel met stemcommando als met hondenfluit. In dit blogartikel en de bijhorende video demonstreren we beide opties.
Het commando ‘zitten’ is een van de eerste commando’s die we de honden in de cursussen van Doderer hondenschool aanleren. In de cursus leer je in eerste instantie om dit op basis van een stemcommando te doen. Maar het is ook mogelijk om de hond het commando zitten aan te leren met behulp van een hondenfluit. In dit artikel gaan we op beide opties dieper in. Sla vooral de begeleidende instructievideo niet over!
Het belang van het aanleren van het commando ‘zitten’ bij de hond
Stel, je loopt met een dienblad vol hapjes en drankjes door je huis als op dat moment je hond in een enthousiast bui op je af komt lopen en tegen je aanstoot. Rinkeldekinkel! Alles op de grond. Of je wilt een lekker stuk gaan wandelen met je hond, maar de riem omdoen is altijd een opgave omdat de hond nooit stilstaat, diverse rondjes draait en alle kanten op beweegt. In zulke situaties komt het commando zitten goed van pas. Door je hond te laten zitten creëer je namelijk zowel bij je hond als bij jezelf een moment van rust op die momenten dat het voor jou gewenst is. Dan kun je gerust met een vol dienblad door het huis lopen of de riem om de hals van de hond doen zodat jullie samen lekker naar buiten kunnen.
Commando ‘zit’ met stemcommando of hondenfluit
In ons vorige thuisoefeningen-artikel bespraken we al de belangrijkste positieve beloningssystemen die we bij Doderer Hondenschool gebruiken. Met stem- en/of voerbeloning zorg je ervoor dat de hond enthousiast en gemotiveerd is en blijft om een commando te leren. De beloningen geven de hond de bevestiging dat hij de opdracht goed uitvoert en zullen ervoor zorgen dat de hond ze wil blijven uitvoeren, omdat hij weet dat hij er iets leuks of lekkers voor terugkrijgt.
Stemcommando (verbaal commando)
De makkelijkste (en meest gebruikte) manier om de hond te leren zitten, is met behulp van je stem. Met je stem geef je het commando ‘zitten’. Je kunt de hond begeleiden met voerbeloning, of zodra de hond het commando al direct uitvoert daarna meteen belonen door nogmaals je stem te gebruiken en hem een complimentje te geven dat hij de opdracht goed heeft uitgevoerd, of een beloningsbrokje te geven.
Hondenfluit
Heeft de hond het zit-commando vanuit stemcommando goed onder de knie, dan is het ook mogelijk om het commando aan te leren met behulp van een hondenfluit. Je vervangt dan in feite het stemcommando door een fluitsignaal. Het is dus van belang dat de hond het commando al beheerst, omdat je met het aangeleerde stemcommando de hond gaat leren het fluitsignaal op te volgen.
Nu horen we je denken: leuk, zo’n hondenfluit. Maar die ga ik toch niet gebruiken in mijn huis om mijn hond het commando zit te geven als ik met een vol dienblad loop of de riem om wil doen? En daar geven we je helemaal gelijk in! Een hondenfluit zetten we dan ook met name in als we op afstand (buiten) met de hond willen werken. Denk aan jacht- of drijfhonden, maar ook als je hond veelvuldig losloopt en je deze van een afstand een commando (zoals ‘zitten’) wilt meegeven. Op afstanden is de kans namelijk groot dat je stemcommando verloren gaat in de lucht of de wind. Dat je hond het commando dan niet opvolgt, is dan waarschijnlijk niet omdat de hond het niet wil doen, maar omdat de hond het gewoonweg niet hoort. Het geluid van een hondenfluit draagt vele malen verder, vanwege de vaak hoge frequentie die de fluit bevat. Zo spaar jij je stembanden, wel zo handig!
Hond op afstand laten zitten met hondenfluit
Het lijkt misschien gek om de hond op afstand te willen laten zitten. Zou je de hond niet liever naar je toe willen roepen? Maar er zijn echt situaties te bedenken waarin het veiliger is om de hond meteen te laten zitten, daar waar de hond staat, ook al is dat verder weg. Een voorbeeld is wanneer je met de hond wandelt en deze op een flinke afstand van jou los rondloopt. In de verte komt een racefietser aan, en de snelheid waarmee de fietser aankomt heb je onderschat. Dan heb je geen tijd meer om je hond terug te roepen, of is het te riskant omdat je weet dat je hond met omkeren nogal eens een flinke boog kan maken en zo met de fietser in aanraking kan komen. Verstandiger is het dan om de hond met de hondenfluit op afstand te laten zitten, zodat het voor zowel je hond als de aankomende fietser veilig is om te passeren.
Een ander voorbeeld is wanneer je hond enthousiast wordt van hardlopers en graag een stuk met ze mee rent, of zelfs geneigd is tegen ze op te springen. Ook in zulke situaties kan het handig zijn om je hond op commando op afstand te laten zitten met de hondenfluit, zodat de hardloper rustig kan passeren.
Op zoek naar een goede hondenfluit? Bij Doderer Hondenschool verkopen we toonvaste hondenfluiten in 2 verschillende toonhoogtes en in diverse leuke kleurtjes. Voor welke ga jij?
Videodemonstratie: ‘zitten’ (zonder en met hondenfluit)
In deze video demonstreren we de oefening ‘zitten’ met de hond. Deze oefening demonstreren we vanuit de oefening ‘lopen aan de lijn’ (volgen), die we in een eerder blogartikel lieten zien. Deze oefening bouwt daar dus als het ware op voort, maar kan ook gewoon los geoefend worden. We voortborduren op de loopoefening, omdat veel van onze cursisten denken hele voetbalvelden nodig te hebben om een oefening uit de cursus te kunnen trainen. Dat is helemaal niet het geval! Met deze video willen we dan ook demonstreren dat je ook op een klein stukje, of zelfs een paar meter een commando zoals ‘zitten’ meerdere keren kunt laten uitvoeren. Deze oefening is dus prima in de tuin of zelfs in huis te oefenen.
We laten 3 verschillende variaties zien van het stemcommando en hondenfluit. In alle variaties maken we gebruik van 2 beloningssystemen om de hond tussentijds te laten weten dat hij de opdracht die we van hem wensen goed uitvoert. De beloningssystemen die wij combineren zijn de stem- en voerbeloning.
De verschillende variaties geanalyseerd: wat zie je?
Hieronder bespreken we de 3 de variaties die te zien zijn in onze video.
-
Vanuit lopen aan de lijn laten zitten met stemcommando
Beloningssystemen: stem en voer
– In deze variatie laten we de hond eerst netjes naast ons zitten (aan de voet) voordat we met de loopoefening aan de lijn starten en de hond het commando ‘zit’ geven.
– We gebruiken voer- en stembeloning om de hond te belonen.
– Te zien is dat de hond alleen oog heeft voor de eigenaar en niet kijkt naar de omgeving: er is veel en goed contact tussen eigenaar en hond.
– We herhalen het commando (‘goed zo, dat is zit’) als bevestiging voor de hond om het commando nog beter in te prenten.
– Aan het eind laten we de hond met het commando ‘vrij’ weten dat de opdracht voorbij is en hij mag snuffelen. -
Vanuit lopen aan de lijn laten zitten met stemcommando en hondenfluit
Beloningssystemen: stem en voer
– In deze variatie starten we ook door de hond eerst naast ons te laten zitten alvorens we beginnen met lopen aan de lijn.
– Bij het geven van de opdracht geven we steeds eerst het stemcommando ‘zit’ en vervolgens laten we een fluitsignaal van de hondenfluit horen. De beloning is zowel stem als voer.
– De hond wordt een keer verbeterd omdat hij niet naar tevredenheid van de eigenaar gaat zitten: de hond gaat heel slim net iets opzij zitten zodat hij de omgeving achter de eigenaar in de gaten kan houden. De eigenaar corrigeert dit door de hond een stapje voorwaarts mee te nemen en opnieuw het commando ‘zit’ te geven, waarop de hond op het stemcommando en fluitsignaal de oefening nu wel goed uitvoert. En hier ook voor wordt beloond. -
Vanuit loslopen (zonder lijn) laten zitten met stemcommando en hondenfluit
Beloningssystemen: stem en voer
– Deze oefening leent zich ook perfect om zonder lijn of riem te oefenen. Het is dan wel zaak goed te zorgen dat de hond bij de eigenaar blijft en niet wegschiet. Gebruik voer- en stembeloning om de hond bij je te houden.
– We laten de hond ook hier weer eerst zitten, zodat er rust in de hond keert en wij op ons gemak de lijn af kunnen doen. We vragen de aandacht van de hond en nemen de hond los met ons mee.
– Voor het uitvoeren van de opdracht gebruiken we eerst het stemcommando en vervolgens de hondenfluit. Bij de laatste keer oefenen krijgt de hond een flinke stembeloning en maken we gelijk van de rust gebruik (de hond zit rustig) om de riem van de hond weer meteen om te doen.
Zit. Zit. Ziit. Ziiiit. Ziiiiiiiiit!
Met bovenstaande instructievideo en uitleg kun je nu zelf aan de slag om de hond het commando ‘zit’ aan te leren, of als de hond het commando al kent deze te verfijnen. Wel willen we graag een kleine zijnotitie maken: oefen niet te veel! In ons enthousiasme de hond een van de eerste basiscommando’s aan te leren, zijn we geneigd de hond wel 50 tot 60 keer op een dag te laten zitten, voor elke wissewasje en in elke denkbare situatie: voor elke stoeprand, elke passerende voorbijganger, elk tussendoortje, elke keer als we rustig met iemand staan te praten. Een goed feitje om te weten is dat honden uit zichzelf liever kiezen om rustig te blijven staan of te gaan liggen. Zitten is voor honden een vaak minder prettige houding; het is een belastende beweging die toch wel wat van de hond vraagt. Probeer bij jezelf na te gaan hoe vaak je de hond op een dag het commando ‘zit’ geeft en of dit in elke situatie echt nodig is. Bij een drukke verkeersweg is het absoluut handig, maar als je even met de buurman aan het praten bent en de hond staat gewoon rustig naast je, dan is dat ook prima. Wissel de posities met elkaar af. Een gezonde balans en variatie in de commando’s is het beste!
Wil je aan de slag met een hondenfluit, dan is het zaak een goed exemplaar aan te schaffen. Maar er zijn zoveel verschillende vormen, variaties en toonhoogtes verkrijgbaar: welke te kiezen voor jou en jouw hond? Bij Doderer Hondenschool hebben we het uitzoekwerk al voor je gedaan. Wij verkopen toonvaste hondenfluiten van een gerenommeerd merk, verkrijgbaar in 2 verschillende toonhoogtes en in diverse leuke kleurtjes. Neem een kijkje in onze shop.