Wandelen met de hond zonder trekken aan de lijn of afleiding uit de omgeving. Hoe doe je dat? Bekijk onze instructievideo en ga zelf aan de slag!
Niets zo lekker als even een blokje om of een fijne wandeling maken met de hond. Maar de gezelligheid kan al snel omslaan in frustratie als blijkt dat de hond de hele tijd zijn eigen gang gaat, en jij als eigenaar alleen maar aan de lijn aan het sjorren bent om de hond mee te krijgen in de richting die jij wilt. Hoe zorg je ervoor dat de hond tijdens het wandelen ook aandacht voor jou heeft en netjes naast je meeloopt? Daarvoor gebruiken we de hondentrainingsoefening ‘lopen aan de lijn’.
Hondentrainingsoefening ‘lopen aan de lijn’
De oefening ‘lopen aan de lijn’ is belangrijk als basis voor elke hond, jong en oud. Want zeg nou zelf: we zullen het hele leven van de hond blijven wandelen en lopen! Wandelen met de hond (aan de lijn, maar uiteindelijk ook los) is gezellig en dat willen we zoveel mogelijk doen zonder dat de hond te veel aan de lijn trekt of helemaal zijn eigen gang gaat. Uiteraard is het belangrijk dat de hond tijdens een wandeling of uitlaatrondje lekker kan snuffelen en zijn behoefte kan doen, maar het is ook zeker belangrijk om tijdens deze buitenmomenten contact te maken met je hond. Zo versterk je de onderlinge band. En contact maken, doe je door af en toe de aandacht van de hond te vragen.
Bij Doderer Hondenschool oefenen we dit in onze trainingen met drie positieve beloningssystemen, namelijk met behulp van stem-, voer- of spelbeloning. Zo leren we de hond op een plezierige manier wat we van de hond wensen. Met deze oefening vragen we van de hond netjes en rustig naast ons te lopen. De beloningen zorgen ervoor dat de hond de opdracht als prettig ervaart. Bij veel herhaling zal de hond begrijpen dat elke keer als hij de oefening uitvoert zoals wij van de hond verwachten, daar een beloning tegenover staat. Zo krijg je de hond gemotiveerd netjes aan de lijn mee te lopen.
Videodemonstratie: ‘lopen aan de lijn’
In deze video demonstreren we de oefening ‘lopen aan de lijn’ met de hond. We laten verschillende variatiemogelijkheden zien in het belonen van de hond. Je kunt een van de beloningssystemen kiezen, maar wij hebben er de voorkeur er twee te combineren. Het makkelijkste daarbij is de stembeloning als basis, want je stem heb je altijd bij je en kun je dus altijd inzetten om je hond een oefening mee te geven en te belonen. Wanneer je het vaak oefent, gaat het geven van de stembeloning als vanzelf!
De verschillende variaties geanalyseerd: wat zie je?
We zullen alle 3 de variaties (en de bonusvariatie) die we laten zien in de video, hieronder bespreken.
- Lopen aan de lijn zonder leiding van de eigenaar resulteert in dat de hond zijn eigen gang gaat.
– In deze variatie zie je wat er gebeurt als de eigenaar geen leiding geeft en geen bemoedigende beloningen gebruikt bij de hond: zowel de eigenaar als de hond hebben geen aandacht voor elkaar. Er is geen connectie, en de hond besluit zelf te bepalen waar hij wil lopen (trekt af en toe aan de lijn, onhandig voor de eigenaar) en snuffelen. De hond gaat volledig zijn eigen gang. - Lopen aan de lijn met stem- en voerbeloning om de aandacht van de hond te trekken en te behouden.
– In deze variatie zie je dat de hond reageert op de hoge (en dus positieve) stem van de eigenaar: de eigenaar beloont de hond met de stem en de hond kijkt enthousiast en in afwachting naar de eigenaar op.
– De eigenaar geeft tijdens het uitvoeren de oefening (we noemen dit “in de loop”) de voerbeloning, zodat de aandacht van de hond bij de eigenaar blijft en tussendoor de bevestiging krijgt dat hij het goed doet. - Lopen aan de lijn met stem- en speelbeloning om de aandacht van de hond te trekken en te behouden.
– In deze variatie zie je dat wanneer de aandacht van de hond ietwat verslapt (neus gaat naar de grond), de eigenaar een hoge stem inzet om de aandacht er weer bij te houden. Hond kijkt hierdoor weer enthousiast naar de eigenaar op.
– Eigenaar laat speeltje (in rechterhand) af en toe zien aan de hond, waar de hond naar kijkt tijdens het lopen.
– De beloning naar de hond is in de vorm van de stembeloning tussendoor en aan het eind het spelen met het speeltje samen met de eigenaar. - Bonus: los lopen (zonder lijn) met gebruik van stem en speeltje om de aandacht van de hond te krijgen en te behouden.
– Deze oefening is natuurlijk ook zonder lijn te oefenen: het gaat er immers om dat we de hond leren bij ons te blijven tijdens het wandelen. In deze variatie zie je dat de eigenaar de hond eerst rustig laat zitten voordat de lijn afgaat, en het speeltje goed aan de hond laat zien, waarop de hond enthousiast meeloopt.
– De hond is enthousiast en springt een paar keer om bij het speeltje te komen, eigenaar zegt niets en beloond de hond met de stem zodra deze rustig met vier pootjes op de grond naast de eigenaar loopt.
– Eigenaar gebruikt stem en laat het speeltje tussendoor vaak zien om de aandacht van de hond erbij te houden, de hond kijkt enthousiast op naar de eigenaar en het speeltje. De beloning is de stem tussendoor en aan het eind samen met de eigenaar spelen met het speeltje.
Tussenvariatie: je kunt de lijn ook laten zitten en gewoon uit je handen laten vallen, zodat de lijn over de grond meesleept en je er eventueel snel naar kunt grijpen of op kunt staan als de hond toch zijn eigen gang gaat.
Balans tussen commando geven en hond vrij laten
Mag de hond dan niet snuffelen of ontlasten? Natuurlijk wel! Tijdens een uitlaatrondje of lekkere wandeling is het voor de hond juist heerlijk om ook lekker op zijn eigen manier en tempo te kunnen struinen en zijn behoefte te kunnen doen. Deze oefening is er voornamelijk voor bedoeld dat je de aandacht van de hond weet te trekken en te behouden, zodat de hond bij jou wil blijven wanneer zich een bepaalde situatie voordoet tijdens het wandelen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Het tegenkomen van wandelaars, fietsers, skateboarders
- Het tegemoetkomen van een andere hond of honden
- Een druk kruispunt naderen
- Spelende kinderen waar misschien een kind bijzit die bang is voor honden
Het kan zijn dat de hond bijvoorbeeld enthousiast wordt van een fietser en erachteraan wil rennen, of juist weg wil omdat de hond de fietser spannend vindt. Of wanneer je een druk kruispunt nadert en de hond gaat zijn eigen gang, deze opeens zomaar oversteekt. Gevaarlijk! In al deze en andere denkbare situaties is het van belang dat jij als eigenaar de aandacht van je hond weet te vangen, je hond weet af te leiden en bij je weet te houden. Fijn voor jezelf, je hond en de omgeving. Dit oefen je door gebruik te maken van positieve beloningen om de hond te enthousiasmeren: gebruik stem-, voer- of speelbeloning, of uiteraard combinaties hiervan om de hond duidelijk te maken dat jij veel interessanter bent dan de dingen die de hond in de omgeving kunnen afleiden. Geef de hond een commando om goed te volgen, en geef zodra de situatie is afgewend (of de oefening klaar is), de hond ook weer een commando ten teken dat hij weer mag struinen. Zo hou je de balans tussen een opdracht en lekker vrij wandelen.
Veel plezier met oefenen! We zijn benieuwd of het lukt. Laat gerust een reactie achter in de onderstaande comments.