Ontdek welke (stress)signalen jouw hond vertoont bij vuurwerk en hoe je hierop kunt anticiperen.
In ons vorige artikel over vuurwerktraining raden we aan om al vroeg te denken aan vuurwerk en je hond hier zo snel mogelijk aan te laten wennen. Maar wat als je dit artikel pas ergens in december leest? Geen paniek. Het is geen ideale situatie, maar ook met tijd in het gedrang hebben we tips over vuurwerk die je zelf thuis toe kunt toepassen om het je hond zo comfortabel mogelijk te maken rondom oud&nieuw. En dan zo snel mogelijk in je agenda voor volgend jaar noteren dat je in het nieuwe jaar op tijd start met de vuurwerktraining met je hond! Heb je direct een goed voornemen te pakken ;).
Eerst observeren voordat je de juiste hulp kunt bieden aan je hond
In ons vorige artikel lichtten we al toe dat een van de eerste dingen die je leert tijdens onze vuurwerktraining is om naar je hond te kijken. Daar kun je thuis ook alvast mee aan de slag. Wordt er in de buurt vuurwerk afgestoken of klinkt er plotseling een knal? Het herkennen van (een of meerdere) signalen die je hond afgeeft, is de eerste stap om hem te helpen zijn vuurwerkangst te minderen. Weet jij welk gedrag je hond vertoont wanneer er vuurwerk of een ander hard geluid klinkt? Welke (stress)signalen laat de hond zien? Misschien kruipt je hond wel weg, wil de hond niet meer eten of verstijfd je hond. Of gaat de hond juist heel hard blaffen? Je hond observeren is een belangrijk beginpunt om daarna de juiste hulp te kunnen bieden.
Vuurwerk afgegaan? Observeer hoe jouw hond hierop reageert
Elke hond is anders, waardoor ook elke hond anders reageert op vuurwerk: daar is simpelweg geen (vuurwerk)pijl op te trekken (HA!). Er zijn veel signalen die kunnen wijzen op vuurwerkangst. Wellicht laat jouw hond duidelijke signalen zien of horen, maar ze kunnen ook erg subtiel zijn. Hieronder hebben we een lijstje gezet van signalen die veel voorkomen wanneer vuurwerk is afgestoken waar een hond bij in de buurt is. Denk aan:
- Niet willen eten
- Schichtig, nerveus, onrustig zijn
- Overdreven alert zijn
- Niet naar buiten willen voor een uitlaatrondje
- Hond verstijfd/wil niet verder lopen tijdens het uitlaten
- Achter/bij eigenaar willen schuilen
- Niet meer willen spelen
- (Plotselinge) vernielzucht
- (Plotselinge) onzindelijkheid
- (Zachtjes) piepen
- Blaffen
- Veelvuldig gapen (zonder moe te zijn)
- Luidruchtig hijgen (zonder fysiek actief te zijn geweest of het warm te hebben)
- Tongelen: puntje van de tong hangt uit de bek
- Veelvuldig aflikken van eigen bek of lichaam, of handen van eigenaar
- Lage houding, oren plat, staart tussen de poten
- Wegkruipen
- Weglopen
- Ongecontroleerd trillen
- Tijdens wandelen hard trekken aan de riem (om weg te kunnen komen)
Na het horen van vuurwerk, wat kun je de hond bieden?
Hoe je hond ook reageert op vuurwerk, het belangrijkste is hoe jij ermee omgaat. Wat heeft jouw hond van jou nodig en wat kun je jouw lieve bange viervoeter bieden? De tip die we je mee kunnen geven is om ervoor te zorgen dat de (gezins)situatie waarin de hond zich bevindt, zich zo normaal en kalm mogelijk gedraagt. Dus eigenlijk gewoon zoals elke andere dag. Behandel de hond zoals je dat normaal ook zou doen, je hoeft de hond niet te negeren. Aai hem, geef hem eten, ga uit wandelen, speel en ravot even. Vindt de hond bij het horen van vuurwerk een beschut plekje ergens in huis, dan is dat helemaal oké. Zoekt de hond jouw gezelschap op, dan is dat ook prima.
Het allerbelangrijkste is nog wel om niet boos te worden en de hond niet te straffen wanneer hij angstig reageert. Zo associeert de hond vuurwerk met straf, en het afleveren van negatieve ervaringen is moeilijker dan het aanleren van positieve ervaringen. Bied je hond troost zonder te overdrijven met bijvoorbeeld continu aanhalen of veelvuldig knuffelen. Zo normaal mogelijk doen biedt de hond de beste steun. Meer van dit soort tips? In dit artikel tellen we met 12 tips af naar oud & nieuw en hoe je het voor je hond minder stressvol maakt.
Hulp bij vuurwerktraining voor je hond
Vind je het toch spannend om zelf met vuurwerktraining voor je hond aan de slag te gaan of is je hond dermate bang voor vuurwerk dat je wel wat extra hulp kan gebruiken? Neem gerust contact met ons op voor meer info over onze vuurwerkworkshop of de mogelijkheden voor een privétraining.