8 punten die je afgevinkt wilt hebben voordat je puppy in huis komt.
Er komt een puppy in huis! Een leuke en spannende tijd. Je hebt van tevoren goed nagedacht over de keuze: je hebt een beslissing gemaakt over het ras en je weet waar je de hond gaat kopen. Nu is er alle tijd voor de voorpret! Je staat te popelen om leuke spullen in huis te halen en de zaken zo goed mogelijk te regelen voor jezelf en je hond. Wat heb je nou écht nodig en wat dien je echt regelen voordat je pup zijn pootjes over de drempel van je huis zet? Met onze ultieme puppychecklist ben je optimaal voorbereid op de komst van je pup.
Alle 8 checklistpunten voor je puppy in huis overzichtelijk op een rij
Klik op een van de punten om direct naar de juiste plek op deze pagina te gaan. Zo hoef je niet te zoeken!
De belangrijkste spullen voor als je puppy in huis is
Het is belangrijk dat je puppy zich in huis veilig, geborgen en comfortabel gaat voelen. Wanneer de pup zich vertrouwd voelt, zal je sneller kunnen bouwen aan de levenslange band tussen jou en je viervoeter. Het is dus zaak te zorgen voor een aangename slaapplek, veilig speelgoed en smakelijk voer. Hou in gedachte dat materiële zaken dienen als ondersteuning, maar niet het belangrijkste zijn. Het belangrijkste is dat jij veel liefde, geduld en tijd schenkt aan je pup.
Dekentje vanuit het nest
Voor een pup is de overgang van het warme, veilige nest naar een nieuw thuis erg groot. Het kan dan helpen dat de pup iets vertrouwds tegenkomt in zijn nieuwe omgeving. Neem bij je een-na-laatste bezoek aan de fokker of plek waar je je pup vandaan haalt een dekentje, handdoek of knuffeltje mee dat je voor de resterende tijd bij de pup of het nest kan leggen. Dit dekentje neem je weer mee naar huis wanneer je de pup gaat ophalen. Zo ruikt het nieuwe huis niet helemaal vreemd en heeft de pup herkenbare geurtjes en warmte van zijn moeder, broertjes en zusjes in huis of van de laatste plek waar de pup zich vertrouwd en veilig voelde.
Bekend voer
Informeer ook welke voeding je pup nu krijgt en haal dat alvast in huis. Ook dat zorgt ervoor dat er voor je pup iets herkenbaars is in de nieuwe omgeving. De eerste dagen kun je dit voer geven zodat de pup vertrouwd voer zal eten. Vervolgens kun je dit voer mixen met het voer dat je zelf uiteindelijk aan je pup wilt geven, mocht dit bijvoorbeeld een ander merk zijn.
Het is ook aan te raden beloningsbrokjes in huis te halen. Zorg dat de beloningsbrokjes anders zijn dan het reguliere voer dat de pup krijgt. Zo kun je de pup extra stimuleren voor bijvoorbeeld een oefening of afleiden wanneer je denkt dat je pup van plan is iets te doen wat jij liever niet wilt.
Het boodschappenlijstje
Tijd om te shoppen! Het is natuurlijk leuk om diverse spullen in huis te halen voor je pup. Maar er zijn zoveel spullen in omloop, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Wat heb je in het leven van de pup nou echt nodig? Denk aan:
- water- en voerbak
- passend tuigje of halsband
- vaste (lange) lijn
- puppybench en/of puppyren
- mand, kussen of kleedje
- EHBO-kit met onder andere een nagelschaartje en tekentang
- verzorgingsmiddelen als een borstel of kam
- veilige, stevige speeltjes zoals een trektouw
- kong of speeltje waar voer in gestopt kan worden
- kauwbotjes en kauwspeelgoed
- kranten en vochtopnemend materiaal voor wanneer de hond een ongelukje krijgt
- schoonmaakmiddelen met neutrale geur (liefst zonder ammoniak)
- poepzakjes
- autobench of iets dergelijks om je hond veilig in de auto te vervoeren
Maak je huis en tuin puppyproof
Wanneer je kind begint te kruipen, weet je dat je je huis hier en daar dient aan te passen. Met een pup in huis is het niet anders. Je pup zal op onderzoek uitgaan: elk hoekje zal worden besnuffeld en de pup zal zijn bijtgrage tandjes inzetten om te kijken of bepaalde spullen het waard zijn om op te knagen. Om te voorkomen dat je pup zich bezeerd of met jouw waardevolle spullen aan de haal gaat, is het verstandig je huis puppyproof te maken.
- Zet waardevolle, belangrijke of dure spullen buiten bek- en pootbereik van de pup
- Plaats traphekjes om de veiligheid van je pup te garanderen
- Werk bedrading, kabels en (lage) stopcontacten weg
- Verwijder of verplaats giftige kamer- en tuinplanten
- Laat geen (kleine) spullen of etenswaren rondslingeren
- Zorg voor een af te sluiten prullenbak
- Dek een gladde vloer af met kleden, matten of ruw materiaal
Heb je een tuin of buitenplek? Dan is het geen overbodige luxe om ook daar eens rond te kijken hoe het puppyproof te maken. Ook hier is het plaatsen van een hekje of delen van je tuin afzetten met gaas een mogelijkheid. Heb je een vijver, laat je pup dan nooit zonder toezicht rondbanjeren.
Probeer alles in en rondom je huis zo aan te passen dat het voor je puppy een veilige plek is om te vertoeven en om te voorkomen dat de hond in de fout gaat. Zoals we in onze cursussen altijd aangeven: het is makkelijker om de pup gewenst gedrag aan te leren dan ongewenst gedrag weer af te leren.
Registreren en chippen
Het is in Nederland verplicht je hond te chippen. Ook is het zaak deze chip te registeren, zodat de hond op jouw naam en adres wordt gezet. Dit kan bijvoorbeeld bij Stichting Nederlandse Databank Gezelschapsdieren.
In 2020 wordt het ook verplicht om een Europees hondenpaspoort in je bezit te hebben. Dit is te regelen via de dierenarts.
Al deze maatregelen worden genomen zodat de herkomst van een hond achterhaald kan worden. Dit om malafide en illegale hondenhandel zoveel mogelijk te voorkomen en het welzijn en de gezondheid van honden te garanderen.
Kies je dierenarts en trimsalon
Oriënteer je vooraf welke dierenartsen of -klinieken er bij jou in de buurt zitten. De verschillen in prijs, hoeveel artsen er werken, ervaring/specialisaties en beschikbaarheid kunnen enorm verschillen. Vergaar zoveel mogelijk informatie: dien je je pup van tevoren in te schrijven, wat zijn de openingstijden, welk nummer kun je bellen in geval van spoed in weekenden of avonden? Tip: ga met je pup in de eerste maanden al een keer langs bij de dierenarts. Laat de pup snuffelen in de wachtkamer en al even aanhalen door de dierenarts of -assistente. Zo voorkom je eventuele angst en went je pup al rustig aan deze omgeving in het geval het wel nodig is om naar de dierenarts te gaan.
Heb je een hondenras waarvan de vacht meer verzorging nodig heeft dan regelmatig een kam of borstel erdoorheen halen? Dan raden we het aan ook alvast rond te kijken naar een trimsalon in jouw buurt. Informeer bijvoorbeeld naar openingstijden, reserveringsmogelijkheden, tarieven en trimtechnieken.
Planning en tijd
Een pup haal je niet zomaar in huis. Daar is goed over nagedacht, want een hond blijft voor een flink aantal jaren onderdeel van je leven. Om een fijne onderlinge band op te bouwen, ben je de komende 2 tot 3 jaar de hond aan het opvoeden. Daarin zijn vooral de eerste maanden het intensiefst. Een pup opvoeden en verzorgen kost nou eenmaal tijd en geduld. Hou rekening met de volgende zaken.
Een lege agenda
Een puppy in huis kan, zeker in de beginperiode, nog niet alleen zijn. Daarbij dient de pup meerdere malen per dag in de gelegenheid te worden gesteld om te eten en te drinken, de behoefte te kunnen doen, veilig te slapen en een beetje te spelen of ravotten. Probeer de eerste weken en maanden goed beschikbaar te zijn voor je pup om de pup op de juiste manier te laten wennen, vertrouwen te geven en die geborgenheid te bieden die de pup uit zijn moederlijk nest gewend was. Het is dan ook aan te raden vakantiedagen op te nemen of als het mogelijk is iets te regelen met je werkgever om bijvoorbeeld zoveel mogelijk thuis te werken. Een goede oppas of opvang is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar bedenk dat het beter is dat jij in die belangrijke beginfase op je puppy let zodat je de pup naar jouw wens opvoedt.
Maak onderling duidelijke afspraken
Een puppy heeft in huis duidelijkheid en structuur nodig. Dan is het fijn als iedereen die te maken krijgt met de (opvoeding van de) pup, dezelfde regels hanteert en consequent doorvoert. Zo leert de pup sneller wat er wel en niet gewenst is en zul je zien dat de pup spoedig zijn ritme en routine binnen de gezinssamenstelling zal vinden. Jij blij, puppy blij! Spreek daarom onderling een aantal basisregels met elkaar af. Niet alleen hoe je de hond wilt opvoeden en wat de pup wel en niet mag, maar ook wie er in het gezin bepaalde taken wel en niet uit mag of zal voeren. Zo is het voor iedereen in huis duidelijk, ook voor je puppy! Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen:
- Hoe vaak per dag krijgt de pup te eten, waar staan de voer- en drinkbak en wie geeft het eten?
- Waar verblijft de hond als je zelf gaat eten?
- Slaapt de puppy in de bench of in een mand, wat doe je als de pup de eerste avonden piept of jankt omdat het vertrouwde warme nest wordt gemist?
- Waar bevindt de hond zich als er bezoek komt?
- Een ongeluk zit in een klein hoekje: mag de pup in de beginfase zijn behoefte in de hoek van de tuin/kamer doen of neemt iemand de hond direct mee naar buiten?
- Welke commando’s gebruik je voor bepaalde handelingen die je de hond wil leren?
- Mag de pup opgepakt worden, op schoot worden genomen en op de bank of favoriete stoel liggen? En mag de hond dat dan ook nog als hij/zij volwassen, vies of nat is?
- Wie laat de hond uit, hoe vaak en wanneer?
- Mag er binnen met de hond gespeeld worden of liever alleen buiten, en wat wordt er verstaan onder spelen?
- Hoe zorg je voor de veiligheid van je hond, je (jonge) kinderen, of kinderen die op bezoek komen?
- Hoe maak je je kinderen duidelijk dat een pup het niet prettig vindt als er aan zijn/haar oren of staart wordt getrokken, dat de pup tijdens het slapen met rust gelaten wil worden en dat de pup rustig moet kunnen eten?
- Gaat iedereen met de puppy naar hondentraining, of gaat één iemand op cursus en leert deze persoon de anderen de aangeleerde oefeningen?
Rekening houden met andere huisdieren
Ook voor je andere hond, kat, konijn of cavia zal het wennen zijn dat er opeens een nieuwe puppy in huis is. Probeer elk huisdier rustig aan de nieuwe pup te introduceren, en andersom. Probeer te voorkomen dat de een wat bangig wordt voor de ander, of dat ze elkaar voortdurend najagen. Zorg dat elk dier zijn eigen plek of ruimte heeft en zich terug kan trekken als het beestje daar behoefte aan heeft.
Wel of geen hondenverzekering?
Je hond verzekeren is vandaag de dag vrij standaard. Het is fijn te weten dat je goed verzekerd bent als je hond iets overkomt. Welke verzekeringsmaatschappij je kiest, hangt af van jouw wensen en behoeften. Wil je wel of geen dekking voor vaccinaties, gebitsbehandelingen, sterilisatie of castratie en medische dekking in het buitenland? Let bij het kiezen van een verzekering in ieder geval op het eigen risico, het maximale uitkeringsbedrag en de kleine lettertjes. Bekijk vergelijkingssites voor de tarieven en welke behandelingen wel of niet onder de verzekering vallen. Of neem contact op met je huidige verzekering en vraag of het mogelijk is om daar een hondenverzekering af te sluiten, wellicht kun je korting afdingen!
Vind je een verzekering wat overdreven maar wil je niet voor verrassingen komen te staan als je hond iets overkomt of een medisch dierenexpert ingeschakeld dient te worden? Een andere optie is om zelf een spaarpot of -rekening voor je hond te regelen en daar elke maand een vast bedrag op te zetten. Zo heb je altijd een buffer, mocht je onverhoopt toch tegen onverwachte kosten aanlopen voor een behandeling die je hond nodig heeft.
Vakantieadres
Gaat de pup mee op vakantie of blijft hij/zij thuis? Tegenwoordig zijn er zowel in het binnen- als buitenland diverse hondvriendelijke campings, vakantiehuizen en hotels te vinden om je lieve viervoeter ook een onbezonnen vakantie te gunnen.
Laat je de hond toch liever thuis, dan is het goed om alvast te kijken naar een puppysitter, dierenpension of hondenhotel. Maak een afspraak om langs te gaan en te kijken hoe de plek eruitziet, hoeveel honden er maximaal terecht kunnen, of de honden apart zitten of met zijn allen los over een groot terrein banjeren en welke maatregelen de eigenaar treft mocht er onverhoopt iets gebeuren.
Een puppysitter biedt ook uitkomst wanneer je een dagtripje wilt maken en de pup nog niet lang alleen thuis kan blijven. Dit kan natuurlijk ook een familielid, goede vriend of fijne buur zijn.
Een goede hondenschool
Voordat je puppy in huis komt, is het handig om op voorhand alvast te informeren bij een hondenschool of er plek is om deel te nemen aan de puppycursus. Bij een goede hondenschool staat de veiligheid en gezondheid van jou en je pup voorop. Dit betekent dat je pup mag deelnemen aan de puppycursus wanneer aan alle basisinentingen is voldaan, vaak rond de 8e of 9e week. Hou daar rekening mee wanneer je je wilt inschrijven voor een cursus.
In de puppycursus bij Doderer Hondenschool leren jij en je hond op een leuke, leerzame en positieve manier de basisoefeningen en commando’s. Tijdens de gehele cursus bouw je aan de onderlinge band tussen jou en je hond en leren jullie elkaar steeds beter kennen. Zo ga je goed van start!
Checklist afgevinkt wanneer de puppy in huis is
Diverse puppybenodigdheden, een dierenarts in de buurt, een betrouwbare hondenschool, een Europees paspoort en het huis puppyproof maken: er komt heel wat bij kijken nog voordat je puppy goed en wel in huis is. Gelukkig helpt onze puppychecklist je goed op weg. Heb je alles van de lijst afgevinkt? Dan ben je optimaal voorbereid op de komst van je puppy in huis. Dan kun je nu met een gerust hart genieten van alle voorpret!